Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, işletmelere avukat bulundurma zorunluluğu getiren, 1136 Sayılı Avukatlık Yasası’nın 35. maddesinin değiştirilmesi için kanun teklifi verdi.

        Ümit Özgümüş, yaptığı açıklamada, mevcut yasaya göre, Türk Ticaret Kanunu’nun 272. maddesinde öngörülen esas sermaye miktarının 5 katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı 100 veya daha fazla olan yapı kooperatiflerinin sözleşmeli bir avukat istihdam etme zorunluluğu olduğunu ve buna uymayan kuruluşların savcılık tarafından idarî para cezasına çarptırıldığını hatırlattı.

        Özgümüş, “Küresel rekabet ortamında, özellikle kriz dönemi ve sonrasında sanayici yeni pazarlara girebilmek veya pazarda tutunabilmek için ‘1 cent’in hesabını yaparken, diğer taraftan 1136 Sayılı Avukatlık Yasası’nda yer alan bu madde işletmelerin maliyetlerini daha da artırmaktadır.” dedi.

        Avukatlık Yasası’nın 35.maddesinde değişiklik yapılmasına dair bir kanun teklifi verdiklerini söyleyen Özgümüş, “Yıllar boyunca avukatlık hiçbir işleri bulunmayan ya da geçici olarak faaliyetine ara veren işletmeler, avukatlık yasasının getirdiği mükellefiyetten dolayı, hiçbir hizmet almadığı halde sözleşmeli avukatına maaş ödemek zorunda kalmaktadır. Ayrıca, serbest sözleşme ilkesine göre firmalar, ihtilaflı oldukları konularda, alanında uzman olan avukatla sözleşme yapma hakkına sahip olmalıdır. Ancak mevcut yasayla, firmalar ihtiyaç duyduğu konuda uzman olmayan bir avukata sürekli para ödemek zorunda kalmaktadır." görüşlerine yer verdi.

        Bu nedenle yasa değişikliği teklifi verdiklerini söyleyen Özgümüş, “Firmaların serbest sözleşme özgürlüğü olmalı ve ancak ihtiyaç duyduğunda kendi seçeceği bir avukatla ihtiyaca göre sözleşme yapmalıdır.” açıklamasında bulundu.
Kaynak: cha