Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon davasında tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un tutuklu yargılanmasını doğru bulmadığını söyledi. Erdoğan, ‘’Genelkurmay Başkanı örgüt elemanı değil. Suçlama insaf dışı. Tutuklu yargılanmasını doğru bulmuyorum’’ dedi. Başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerini de belirten Erdoğan, "Ülkem bu konuyu enine boyuna tartışmalıdır. Bugün başkanlık sistemi demokrasi dışı bir sistem değildir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, ATV ve A Haber'de ortak yayımlanan 'Gündem Özel' isimli programda Star Gazetesi yazarları Elif Çakır ve Yusuf Ziya Cömert ile Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak ve Sabah Perabet Gazetesi yazarı Sevilay Yükselir’in sorularını cevapladı.

Ergenekon davasında tutuklu bulunan İlker Başbuğ ile ilgili yapılan benzetmeleri doğru bulmadığını söyleyen Erdoğan, "TSK’da, Genelkurmay Başkanlığı görevine gelmiş biri için bu yakıştırmaları doğru bulmuyorum. Tutuklu yargılanmasını dahi doğru bulmuyorum. Tutuksuz yargılanmasından yana olduğumu başından beri söyledim" diye konuştu.

Erdoğan şöyle devam etti: "Şu anda içeride olan insanların hepsi haklı olarak içeridedir diyemeyiz. Kim bilir burada düşünce noktasından, hatta adi suçlardan bile bir çok insan içeriye atılabiliyor. Yanlış hükme mahkum olanlar da var. Beni niçin içeri attıklarını bilemiyorum. Çünkü devletin bütün kitaplarında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kitaplarında olan bir şiiri okuyan insan içeriye giriyor. Bunun hiçbir şeyle izahı yok. Geliyorlar ambalajlıyorlar, o ambalajla içeri koyuyorlar."

"SİLAHLI KUVVETLER MENSUPLARI TUTUKSUZ YARGILANMALI"

Silahlı kuvvetler mensuplarının tutuksuz yargılanması gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Ben kolay kolay bir silahlı kuvvetler mensubunun bu ülkeden kaçacağına ihtimal vermiyorum. Hatta hatta NATO’da yurt dışında görev yapan personellerimizden bu süreç içerisinde olanlar, çağrılmışlardır ve onlar ailelerini bırakmak suretiyle gelmişler, tutuklanmışlardır. Bu bir inceliktir. Bir hassasiyet vardır. Öyleyse tutuksuz yargılarsınız. Ama bu şekildeki bir yaklaşım hakikaten birçok sıkıntıya neden olmuştur. Üzülerek söylemek durumundayım" şeklinde konuştu.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ DEMOKRASİ DIŞI DEĞİLDİR"

Başkanlık sistemi ile alakalı da değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Ülkem bu konuyu enine boyuna tartışmalıdır. Bugün başkanlık sistemi demokrasi dışı bir sistem değildir. Çift parlamentosuyla, bir tarafta milletvekilinden oluşan bir kongresi var. Öteki tarafta senatosu var. Bu 100 kişilik senato, kongreden çıkan kararı reddedebiliyor. Türkiye için böyle bir sistem olabilir. Ama bunun kararını milletin vermesi gerekir. Koalisyon hükümetlerinin olduğu Batı bunun sıkıntısını çekiyor. Bunun faturasını ödüyor. Türkiye 10 senede bir istikrar yakaladıysa, koalisyon hükümeti olmadığı için yakaladı. Geçmişe bakın koalisyon hükümetlerinin olmadığı dönemde Türkiye ayağa kalkmış. Koalisyon hükümetleri döneminde aşağı düşen bir ivme çizmiştir. İstikrar ve güven önemlidir. Başkanlık sistemi olmazsa, yarı başkanlık sistemi var. Bu sistemde sizi tek partili sisteme götürüyor. Buna despotizm deniyor. ABD'de despotizm mi var? ABD Başkanı birçok kararı parlamentodan geçiremez. ABD Başkanı'nın istediği kadar harcama yetkisi yok ama bizim var. Biz buna rağmen bunu istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: cha