TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’un Sosyal Güvenlik (SGK) çatısı altında norm birliği sağlanması amacıyla birleştirildiğini ancak bu birleşmeye rağmen uygulamada bazı eşitsizliklerin yaşandığını söyledi.

Palandöken yazılı açıklama yaparak, esnafın sağlık hizmete almada yaşadığı sorunları dile getirdi. Palandöken, “En önemlisi bugün esnaf ve sanatkarlara, işçi ve memurlardan farklı olarak, 60 günden fazla prim borçları olduğu dönemlerde kendilerine ve bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk ve ana babalarına sağlık hizmeti verilmemektedir. Bunun sonucunda ise sigortalıların kendi yaşamı ile birlikte bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin de yaşamı risk altına girmektedir. Prim borcunun tahsil edilmesi, sosyal güvenlik kurumlarının görevi olduğuna göre, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı, sigortalının prim borcu ile ilişkilendirilmemelidir. Ayrıca, SGK sağlık hizmeti vermemesine rağmen ödenemeyen primi daha sonra faiziyle birlikte alıyor.” dedi.

“ESNAF EMEKLİSİ GEÇİNEMİYOR”

Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 919 lira, yoksulluk sınırının 2 bin 995 lira olduğunu söyleyen Palandöken, “Yine en önemlisi norm birliği denilmesine rağmen halen 1 milyon 867 bin esnaf ve sanatkâr emeklisi bugün geçim sıkıntısı çekmektedir. 1’den 12.inci basamağa kadar emekli aylığı alanlar açlık sınırının altında, 1 ile 6.ıncı basamak arasında emekli aylığı alanlar net 739 lira olan asgari ücretin altında maaş almaktadırlar.” diye konuştu.

“AYAKTA TEDAVİDE RAPOR ALANA ÖDENEK”

Primini ödeyen esnaf ve sanatkârın ayakta tedavileri süresince, 'Geçici İş Göremezlik' ödeneği alamadığını kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “4/B kapsamındaki esnaf ve sanatkârlarımız sadece iş kazası veya meslek hastalığı ya da analık halinde ve her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla sadece ‘yatarak tedavi’ süresince Geçici İş Göremezlik ödeneği alabilmektedirler. Fakat doktor tarafından rapor verilerek evinde tedavi edildiği hallerde, iş göremezlik ödeneği verilmemektedir. Bu ise Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Hâlbuki evde tedavi süresince dükkânı kapalı kalmakta ve geliri olmamaktadır. Ama ödemekle yükümlü olduğu, vergi, prim, çek ve senetleri ödemek zorundadır. Maalesef esnafımızın işleri bozulduğunda yararlanacağı işsizlik sigortası da yoktur.” şeklinde konuştu.
Kaynak: cha