Koronavirüs sebebiyle otomobil fabrikalarının imalatı durdurması ikinci el arabalara olan ilgisi artırdı. Sıfır araç imalatının azalması ve yükselen döviz kuru hasebiyle ücretlerin artmasının hemen peşinden, ikinci el araç piyasası da sanki uçuşa geçmişti.

Yükselen araç ücretleri hükümeti de harekete geçirdi. İkinci el otomobil ücretlerindeki aşırı artışın hemen peşinden hükümetin düğmeye bastığı ve ithalatın da içerisinde olduğu bir çok önlemin gündeme geldiği bildirildi.

İkinci el araç ücretlerini düşürecek hamle! Otomobil almak isteyen binlerce yurttaş ücretlerin düşmesini bekliyor. İkinci el araç ücretlerinin son aylarda hızla artması sonrasında satışlar büyük ölçüde azalırken, oto pazarlarında ücretleri gören yurttaşlar araç almaktan vazgeçiyor.

Koronavirüs salgınıyla beraber sıfır araç tarafında ortaya çıkan tedarik sıkıntısının yanı sıra geçtiğimiz aylarda yapılan ÖTV tertip etmesi ile döviz kurlarının da tesiriyle yükselen fiyatlar, araç alacak vatandaşı ikinci el araç piyasasına yönlendirince 7 ay önce 70 bin TL'ye satılan ikinci el bir aracın ücreti 120 bin TL'ye kadar çıktı.

Diğer taraftan ikinci el araç piyasasında ortaya çıkan ve daimi artış eğilimi gösteren ücretlere yönelik alınacak önlemler hükümetin de ajandasına girdi. Geçtiğimiz günlerde öne sürülen bir iddiaya göre; ikinci el araç piyasasına yönelik aralarında ithalatın da yapılmasının bulunduğu bazı önlemler gündemde.

Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir hayli firmanın imalat merkezi olan Kocaeli'de tüm Türkiye'de olduğu gibi ikinci el araç piyasası dudak uçuklatıyor. Araç ücretlerinde yüzde 40'a kadar varan artışların görülmesi sonrasında Kocaeli'de bulunan oto pazarlarına yurttaşların alakası azaldı. Oto pazarlarında satışların da büyük ölçüde azaldığı gözlemlenirken, ücretleri gören yurttaşların bir takım araç almaktan vazgeçiyor kimi ise sıfır araçlara yönleniyor.

Editör: Haber EDİTÖR