Türkiye'de ekonomik nedenler ve pandemi tesiriyle ikinci el arabaya olan alaka artarken fiyatlar yükselişe geçti. Bilhassa pandemi döneminde sosyal mesafe tesiriyle beraber yurttaşlar ikinci el arabalara yönelirken, ikinci el araba ücretleri sıfır araba ücretleri ile yarışmaya başladı. Yaz döneminde banka kredileriyle hareketlenen otomobil piyasası güzle birlikte yine durgunlaştı. Kasım ayının ikinci yarısından itibaren ise tüketiciler hem sıfır hem de ikinci el araç alımlarında beklemeye geçti. Bu yüzden ikinci el araba piyasasın yüzde 10'a yakın düştü. Talepte yaşanan azalma ile birlikte ikinci el araba ücretleri da bir sene sonra ilk sefer düştü.

  1. 2. el araç satın almak isteyen tüketiciler, geri gelen döviz kuru hasebiyle elindeki dövizi bozdurmaktan vazgeçip aracını satmayı ileri bir tarihe öteledi.
  2. Dövizde, ekonomide ve pandemi şartlarında yaşanan istikrarlı olmayan vaziyet tüketicilerin otomobil satın alma kararını “bekle-gör” siyaseti izlemeye yöneltti. Bu yüzden ikinci el ve sıfır araca olan talep kasımda düştü.
  3. Sıfır araç satın alma kararından vazgeçen tüketici, elindeki 2.el aracı değiş tokuş olarak da kullanmadığı için piyasada arz azaldı.

2. el’deki bu talep azalması ücretlerin da düşmesine kapı araladı.uzun vakittir elinde yüksek fiyatlı 2.el araç tutan esnaf ve satıcı da bu şartlarda daha fazla stok fiyatı yüküne dayanamayıp ücretleri düşürdü. ralık ayında sıfır araç satışlarında ehemmiyetli satış ve ücret kampanyaları olacağı öngörüldüğünden 2.el araç fiyatlarındaki düşüşün aralık ayı sonuna kadar kademeli olarak devam edeceği edinilen bilgiler arasında.

Editör: Haber EDİTÖR