Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Anadolu insanının, yürek karartan tabloların yaşandığı Afrika'da yaptığı fedakarlıkları anlatmak için sözlerin yetersiz kaldığını söyledi.
Adana Sağlık Mensupları Derneği (SAMEDER)’ince Afrika ülkesi Uganda'nın tanıtımının yapıldığı program düzenlendi. Bir süre önce bu ülkenin Jinja kentine yerleşen Dr. Necdet Kızılkaya, Uganda ile ilgili hatıralarını paylaşıp buralara Türkiye'deki hayırseverlerin desteği ile yapılan çalışmaları anlattı. Aynı zamanda Kimse Yok Mu Hastanesi'nin Kurucu Başhekimi Kızılkaya, "Türkiye'den 14 yıl önce gidenlerin oralarda açtıkları okullarda yetişenler bugün bizim ülkemizde üniversitelerde öğrenim görüyor. Yarınların daha güzel olacağına inanıyorum." dedi.

Gittiği ilk günlerde sokakta birinin kolundan tutup çektiğini kaydeden Kızılkaya, aralarında geçen konuşmayı şöyle anlattı: "Türksünüz ve Kimse Yok Mu kliniğinde çalışıyorsunuz değil mi deyince şaşırdım. Oğlunun yakalandığı bir cilt hastalığı için geldiğini birkaç kez başka yerlerdeki doktorlara götürmesine rağmen bulamadığı çareyi klinikte bulduğunu söyledi. Siz kimsiniz deyince, hukukçu olduğunu anlattı. Şu cümlelerini unutamam; Siz diğerlerinden farklısınız. Farklı bir misyonunuz olduğunu görüyoruz. Hıristiyan’ım ancak çevremdeki Müslümanlara sizi örnek almalarını söylüyorum. Bu sözler beni silkeleyip kendime getirdi adeta."

Uganda'da Türkiye'deki hayırseverlerin açtığı 1 ilkokul, 1 anaokulu, 1 lise, 1 de uluslararası nitelikte kolej bulunduğunu dile getiren Kızılkaya, Türk-Uganda Diyalog Merkezi'nin de iki ülke arasındaki dostlukların yaşatılmasını amaçladığını kaydetti.

Kimse Yok Mu kliniğinde ücretsiz tedavi yapılıp ilaç dağıtıldığını dile getiren Kızılkaya, Ramazan boyunca 10 bin kişiye iftar verildiğini anlattı. Burada 35 dönüm arazi içerisinde hastane, lise, yemekhane, ilkokul ve yurt yapımının hedeflendiğini kaydeden Kızılkaya, şu an 4 katlı hastane inşaatını ocak ayına yetiştirmeye çalıştıklarını bildirdi. Hastanede 2 ameliyathane, 2 doğumhane ile 21 yatak bulunacak. Amaçlarının Türkiye'nin sesi olmak ve Anadolu insanının kardeşlik ve yardımseverliğini duyurmak olduğuna dikkat çeken Kızılkaya, sinevizyon eşliğinde yaptığı konuşmasında, "İnanın Uganda'ya gelenleri en iyi şekilde ağırlarız. Uganda her ne kadar yoksulluğun olduğu bir ülke de olsa güzellikleri de görülmeye değer, özellikle Nil nehrinin doğduğu Victoria gölü kıyısında yapılan at binme turları unutulmaz. Eşsiz bir doğal güzelliği var." diye konuştu.

Vali Hüseyin Avni Coş ise Anadolu'dan bu ülkeye gidenlerin Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ettiklerini belirterek, "Bu güzel çalışmalar için kardeşlerimize teşekkür ederken, ne söylersek söyleyelim fedakarlığı ifade etmekte yetersiz kalırız. Onlara dua ediyor, Allah razı olsun diyorum." dedi. Afrika'nın bazı ülkelerinde yaşanan tabloların insanın yüreğini kararttığını dile getiren Coş, buralarda daha önce sömürgeci olmuş devletlerin ekonomik ve eğitim yönünden yaptıkları çalışmaların da dikkat çekici olduğunu bildirdi. Coş, "Türkiye'nin oralarda yaptığı çalışmaları görmek insanın gururlandırıyor. Her şey için teşekkür ederiz." dedi.

Vali Hüseyin Avin Coş, Uganda'da Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayan Dr. Necdet Kızılkaya'ya plaket verdi. Kızılkaya ise Coş'a bir el işi hediye edip plaket takdim etti. Programa, SAMEDER Başkanı Bünyamin Berber, vali yardımcıları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile doktorlar katıldı.
Kaynak: cha