Hatay’da dün 11 ayrı noktada başlayan orman yangınları sabotaj şüphesini akla getirdi. Yaklaşık 48 saat süren yangınlar kısmen kontrol altına alındı. Samandağ ilçesi kırsalında 8, Antakya merkeze bağlı Kisecik mevkiinde ise 3 ayrı noktada çıkan orman yangınlarından 5'i kontrol betsco altına alındı, 3 noktada çalışmalar sürdürülüyor.

Yetkililerden edinilen bilgiye göre jandarmanın son dönemlerde üst üste yaptığı kenevir operasyonlarının intikamını uyuşturucu tacirleri armanı ateşe vererek alıyor. Türkiye'de son dönemlerde sık sık düzenlenen operasyonlarda hem terör örgütünün gelir sağlamak için ektiği, hem de uyuşturucu tacirlerinin insanları zehirleyerek para kazandıkları çok sayıda kenevir tarlası ortaya çıkarılarak imha edildi. Terör örgütü PKK bu sayede milyonlarca liralık finans kaynağını kaybederken, uyuşturucu tacirleri de büyük bir hüsrana uğradı. İddiaya göre özellikle uyuşturucu ticareti yapanlar, jandarmanın bu operasyonlarından büyük rahatsızlık duydu. Samandağ ve Antakya merkeze bağlı dağlık arazilerde özellikle hazine arazilerine kenevir ekenlerle mücadele kapsamında yapılan operasyonlara tepki olarak ormanların ateşe verildiği iddiası gündeme düştü.

Resmi olarak bu iddiayı doğrulamayan Hatay Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, bölgede birbirinden farklı uzaklıktaki 10’dan fazla noktada çıkan yangınların kasten çıkarıldığını düşündüklerini söyledi. Bu noktada bazı iddiaların gündemde olduğunu aktaran Harbi, yangınların çıkma nedeninin soruşturulduğu kaydetti. Hatay Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi’den alınan bilgiye göre dün Samandağ’da 8 ve Kisecik mevkiinde 3 ayrı noktada kasten çıkarıldığı tespit edilen yangınlara ekiplerin müdahalesi sürüyor. Ekipler yangını büyük ölçüde kontrol altına alırken, halen Toygarlı, Seldiren ve Kisecik-Radar mevkiinde devam eden yangınlara müdahale sürüyor.

Dün rüzgârında etkisiyle yayılan yangının yerleşim yerlerine doğru ilerlemesiyle ekipler çalışmalarını hızlandırmıştı. Gece boyunca yapılan çalışmalar sonucunda yangınların tehdit ettiği yerleşim birimlerinde gerekli önlemlerin alındığını söyleyen Orman İşletme Müdürü Harbi, “Şu an itibari ile 3 ayrı noktada yangın sürüyor. Kısmen kontrol altına alındı. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangınları engelledik. 8 ayrı noktadaki yangınları 3'e düşürdük. Şu anda Kisecik-Radar, Seldiren ve Toygarlı’da çıkan yangınları kontrol altına almak için çalışmaları sürdürüyoruz.” dedi.

ÇEVRE İLLERDEN TAKVİYE EKİPLER GELDİ

Hatay’da süren orman yangınlarına il genelindeki itfaiye ekipleri başta olmak üzere Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep illerinden gelen ekipler ve 2 adet yangın söndürme helikopteri ile müdahale ediliyor. Şu ana kadar yangının 200 dönümü etkilediği öğrenildi.
Kaynak: cha