Nevşehir’in en büyük ve en eski camisi olan tarihi Kurşunlu Cami'nin dış aydınlatması, elektrik aboneliği olmadığı gerekçesi ise elektrik dağıtım şirketi MEDAŞ tarafından kesildi. 1727 yılında Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan cami, teravih namazlarında dolup taşıyordu.

İÇİ AYDINLIK Mariobet DIŞI KARANLIK TARİHİ CAMİ

Damat İbrahim Paşa Külliyesi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Levent Ünal, caminin dış aydınlatma elektriklerinin 3 gün önce elektrik aboneliği bulunmadığı gerekçesiyle MEDAŞ ekipleri tarafından kesildiğini söyledi. Caminin iç aydınlatmasının elektrik bedelinin devlet tarafından ödendiğini, dış aydınlatma için ise caminin karşılaması şartıyla yeni abonelik istendiğini kaydeden Ünal, “ Kurşunlu Cami, ilimizin en büyük ve eski camisi konumunda. Nevşehirli olan Osmanlı sadrazamlarından Damat İbrahim Paşa tarafından 1727 yılında yaptırılmış. Teravih namazlarında cami avlusu da dolup taşıyordu. Son iki gündür cemaat karanlığı görünce geri dönüyor. Cemaatimiz elektriklerin MEDAŞ tarafından kesildiğini bilmiyor, 'arıza var' zannediyor. Çünkü şimdiye kadar ne avlu için abonelik istendi ne de elektriği kesildi. Nevşehir’in merkezinde bulunan camimizde yaşanan sıkıntının bir an önce giderilmesini istiyoruz. Önümüzde Kadir Gecesi gibi çok önemli bir gece var. Bu gece de cami avlusu tıklım tıklım dolar. Problem çözülsün ki vatandaşımız ibadetini rahatlıkla yapsın.” dedi.

Durumu siyasilere ve MEDAŞ’a ilettiklerini, ancak tüm girişimlerine rağmen dış aydınlatma elektriklerinin açılmadığını ifade eden Ünal, “Vatandaşlarımız teravih namazını kılmak için camiye karanlıkta giriyor. Bu durum bizi son derece üzüyor. Yaptığımız tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Bu konuda yöneticilerimizden destek bekliyoruz. Cami cemaati bu durumdan çok etkilendi. Böyle bir sorun 'Türkiye’nin neresinde yaşanıyor, şimdiye kadar niye böyle bir şey istenmedi', bilmiyoruz. 'Özelleştirince sorun çözülmüyor.' 'Abone olacaksınız ve parasını cami tarafından ödeyeceksiniz' deniyor. Zaten gelirimiz kısıtlı, nasıl ödeyeceğiz.” diye konuştu.

Camiye teravih namazı için gelen vatandaşlarda duruma tepki göstererek, “300 yıldır aydınlık içinde olan caminin dış aydınlatma elektriklerinin bir an evvel açılmasını istiyoruz.” dediler.
Kaynak: cha