Aşırı derecede çay, kahve gibi uyarıcı maddelerden ve sakinleştirici ya da uyarıcı niteliği taşıyan ilaçları kullanmaktan kaçının.

Stres yaratacak konuşmalardan tartışmalardan uzak durun.
Ağır bedensel faaliyetlere girişmeyin; örneğin uzun sürecek ve çok yoracak futbol maçları yapmayın son hafta.
Son günlerde , özellikle deneme sınavlarında eksik olduğunuz konuları iyi belirleyip o konular üzerine yoğunlaşmanız yararlı olur.
Yeni konu öğrenmenin yanı sıra konu tekrarı ya da soru çözümü  daha ağırlıklı yapın.
Yoğun tempoda ders çalışmak yerine tekrarlara ağırlık verip önceki yılların sınav sorularını deneme biçiminde çözün.
Bilgi yönünden eksiğinizin olmadığını bilmek özgüveninizi artırır.
Televizyon, internet, müzik dinlemek, arkadaşlarla vakit geçirmek gibi etkinliklere ayrılan süre azaltılıp bu vakitler dinlenmeye ve tekrar yapmaya ayrın.
Sınavla ilgili koşullar üretmeyin sayısal bölümden şu kadar net yapmalıyım; fen bilimleri testinden bu kadar net yapmalıyım; hata yapmamalıyım vb. gibi koşullar oluşturmayın. Çünkü oluşturulan her koşul sizin için bir tehdit haline gelebilir.
Koşul yerine ancak strateji oluşturabilirsiniz.Nasıl davranırsam daha çok net çıkarabilirim,sorusuna cevap arayın.

Sınav kaygısı nasıl önlenir

DAVRANIŞ Bilimleri Enstitüsü’nden (DBE) Uzman Klinik Psikolog Şeyda Özdalga ve Psikolog Ferahim Yeşilyurt’tan adaylara sınav kaygısını önlemek için ipuçları:
Beslenme, uyku gibi temel yaşam ihtiyaçlarını düzenleyin.
Kaygı, korku, üzüntünün kontrolünü sağlayın.
Yapılan işe odaklanın ve başarı kaynaklarınızı değerlendirin.
Motivasyonunuzu arttırın, olumsuz faktörlere duyarsızlaşın.
Başkasının sonuçlarıyla ilgilenmek yerine kendi sonuçlarınızı değerlendirin. Deneme sınav sonuçları bilmediklerine odaklanmak için bir fırsattır.
Çatışma ve gerginlik yaratan ortamlar yerine, sakin, huzurlu, keyifli ortamlar yaratın.
Olumsuz sınav senaryoları, başarısızlık hikayeleri yerine sizin başarabildiğiniz, yapabildiğiniz şeylere odaklanın 
Zihinsel becerilerin kullanılmasında etkin rolü olan düzenli uyumak, sağlıklı ve dengeli beslenmenin bilincinde olun.

Adaylar ne diyor?

PUAN NEREYE YETERSE ORAYA

Elif Gizem Coşkun (18, Şehremini Anadolu Lisesi mezunu): “İkinci kez giriyorum. Geçen yıl da puanım belli başlı üniversitelere yetiyordu ama istediğim yerlere giremiyordum. Düzenli çalıştım. Artık daha tecrübeliyim. Konularımı bitirdim. Hukuk ya da yabancı dilde eğitim veren bir bölümde okumak istiyorum. Hayalimde ise ODTÜ, İstanbul ya da Marmara Üniversiteleri var. Kazanamazsam üçüncü kere hazırlanmayacağım. Aldığım puan nereye yetiyorsa oraya gireceğim.”

EMEK AKLIMA GELMİYOR

Mesutcan Gök (18, Bilfen Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi): “Sınava hazırlanma sadece bu yıl yaptığım bir şey değil, 4 yıllık bir süreçti. Bu nedenle birçok şeyden alıkoymadım kendimi. Ama yine de kendime ayırdığım zaman azaldı. Hazırlanma aşamasında kilo verdim. Çünkü uzun süre çalışmak zorunda kalıyorum ve bazen aklıma yemek bile gelmiyor. Bu süreçten ailem de benimle birlikte etkilendi. Boğaziçi ya da Koç Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği okumak istiyorum. Eğer istediğim yerleri kazanamazsam seneye daha iyi bir şekilde hazırlanabilirim ya da istediğim üniversitelerden puanımın yettiği başka bir bölüme gelebilirim. Bunun kararını sonuçlar açıldıktan sonra vereceğim.”

MİMARLIK KARTIMI BASTIRDIM

Burcu Berber (17, Süleyman Nazif Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi): “Öncelikle ben de bayağı heyecan ve stres yaşıyorum. Ama çok farklı bir şey yapıyorum bunu yenmek için. Mimarlık istiyorum bu nedenle yaklaşık 3 hafta önce kartımı bastırdım. Hedefime yoğunlaşmak için de böyle bir şey yaptım. Ailemle herhangi bir çatışma içinde değilim, bana destek veriyorlar. Mimar Sinan Üniversitesi düşünüyorum. Kazanırsam kesinlikle ilk yıl yapamadığım her şeyi yapacağım. Kazanamazsam en kötü ihtimalle bir sonraki sene tekrar gireceğim sınava. Daha fazla feragat edeceğim bazı şeylerden, daha sıkı çalışacağım. Bu sefer şöyle bir avantajım olacak, konuları bilerek hazırlanacağım.”

Editör: Haber EDİTÖR