Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Çeviribilim Bölümü, SAÜ Sürekli Eğitim Merkezi (SAÜSEM) aracılığıyla vereceği kurslarda, Avrupa'nın tüm ülkelerinde geçerli TELC dil sertifikası verecek.

SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Çeviribilim Bölümü, Almanya, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere tüm Avrupa Birliği hükümetleri tarafından tanınan TELC sertifikasını verme yetkisine sahip oldu. TELC sınav yetkilisi ve değerlendiricisi eğitimini başarıyla tamamlayıp sertifikalarını almaya hak kazanan öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Şaban Köktürk, Okutmanlar Eyüp Zengin, Yurdagül Sevinçli, Elif Akkan, Sıla Raziye Mutlu ve Ulrike Özdemir’e sertifikalarını SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlyas Öztürk verdi.

SAÜ Çeviribilim Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şaban Köktürk, TELC, Avrupa Dil Sertifikaları'nın geleceğin dil sınavları olduğunu belirterek; "TELC, Avrupa Konseyi’nin kararlaştırdığı Avrupa Ortak Dil Kriterlerine dayalı, tutarlı bir sınav programı oluşturarak yabancı dil yetilerinin değerlendirilmesinde sistematik ve iyi düşünülmüş bir yaklaşım sunmaktadır” dedi.

SAÜSEM aracılığıyla ekim ayından itibaren sınavlar düzenleyeceklerini belirten Köktürk, B düzeylerinde sertifika vereceklerini kaydetti. Uluslararası dil seviyelerinin A, B ve C düzeylerinde sertifikalandırıldığını ifade eden Köktürk, Çeviribilim bölümünün B düzeyinde TELC sertifikaları vermek üzere lisanslı sınav merkezi olarak hizmet vereceğini bildirdi.

TELC Avrupa Dil Sertifikalarının her yıl birçok lisanslı dil okulunda ve her tür eğitim kurumlarında sınava giren başarılı yaklaşık 100 bin katılımcıya verildiğini ifade eden Köktürk, şunları söyledi: "Şu anda TELC tarafından İtalyanca A1'den İngilizce C1e kadar 5 değişik seviyede ve toplam 9 dilde 40’dan fazla dil sertifikası veriliyor. TELC sınavı yoluyla elde edilmiş bir başarı belgesi modern yaşamın birçok alanında önemli fırsatlara kapı açıyor.Bu sertifikaya sahip bireylerin hem sosyal yaşam hem de iş ve akademik çalışmalar için önemli avantajlar elde ediyor. Bu sınavlarda modern ve güvenilir sorular yoluyla kısmî iletişim yeteneklerinin en önemlileri belirlenir, genel, seçmeli ve ayrıntılı dinleme ve okuma yetileri test edilir. Burada ölçü her zaman lisanın gerçek yaşama en yakın kullanım biçimiyle değerlendirilmesidir.”

MEB ve Avrupa ülkelerinde geçerli olan TELC sertifikalarının Türkçe için de verildiğini belirten Köktürk, Türkiye’de yerel kurumlar tarafından verilen Türkçe sertifikalarının Avrupa’da geçerliliğinin olmadığını bu yüzden yurtdışında çalışmak isteyen Türkiye vatandaşlarına TELC sertifikası almaları tavsiyesinde bulundu.
Kaynak: cha