Türkiye’de birçok insan 1980 darbesinden olumsuz etkilendi. O dönem darbeden nasibini alan sadece insanlar değildi. Kahramanmaraş’taki Menzelet Barajı ve Hidroelektrik Santrali'de darbeden nasibini aldı. Kahramanmaraş’ta Ceyhan Nehri üzerine kurulan Menzelet Barajı’nın temeli 14 Eylül 1980’de dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından atılacaktı. Fakat 12 Eylül'de darbe olunca hem tören yapılamadı hemde Başbakan Demirel tutuklanınca barajın yapımı 9 yıl gecikti. Barajın temeli ise daha sonra işçiler tarafından sessiz ve sedasız atıldı.

Barajın göl havzası içinde bulunan o dönemin yakın tanıklarından, Kılavuzlu Köyü sakinlerinden Veli Sığırgüden, barajın temelini atmaya gelecek olan Başbakan Süleyman Demirel’in helikopterinin ineceği pistin dahi yapıldığını belirterek şöyle konuştu: "Ama ihtilal oldu. Demirel’i tutukladılar, temel atma töreni de gerçekleşmedi. Demirel, barajın açılışına 1989 yılında ben köyde muhtar iken ancak geldi. O günki helikopter pisti de bugün sular altında kaldı."

Kılavuzlu köyünün şimdiki muhtarı Vahiddin Taşçı ise 1980’de yaşanan bu olayı teyit ederek, o dönem yaşadıklarıyla ilgili şu bilgileri verdi; "1980’de Menzelet Barajının temeli atılmak üzere helikopter pisti yapıldı. Pisten sonra 'Demirel gelecek' diye beklentiye girdik. Tabi bu bizim için çok büyük bir hadiseydi. Bu arada ihtilal oldu. İhtilal olunca Demirel, temel atmaya gelemedi. Daha sonraki süreçte işçiler tarafından sessiz sedasız temeli atılan barajın açılışını Demirel, ancak 1989’da yaptı."

En az baraj kadar bir darbe mağduru da Kılavuzlu Köyü'nden Yahya Köse. Sağ görüşlü olduğu için 12 Eylül'de idamla yargılanan Köse, ısrarla darbecilerin yargılanmasından yana. O dönem yaşadıklarını anlatan Yasin Köse, “Devlet tarafından mağduriyetimizin ve itibarımızın iade edilmesi lazım. O günkü mahkemelerin verdiği kararların, dosyaların meclis komisyonunu kurup incelenmesi gerek. Suçsuz yere yattığımız o zaman belli olacak.” şeklinde konuştu. Yargılandıkları mahkemelerin ve kendileri için verilen suçların sebeplerinin Meclis komisyonunca incelenmesi gerektiğini söyleyen Köse, “Adil bir mahkemede yargılansak bütün millet beraat eder. Hiç kimseye suç veremezler.” dedi.



Kaynak: cha