Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu eski başkanı ve İstanbul Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof.Dr. İrfan Erdoğan, okulların açılmasına az bir süre kala öğretmenlerin yeni sisteme sahip çıkması ve benimsemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, 4+4+4 kademeli eğitim sisteminin, son 150 yılda geliştirilen en iyi sistem olduğunu belirterek "2012 yılında yapılan değişiklik o kadar önemli bir yere sahip ki o akarda tarihi bir adım ki bu adamın öneminin farkında değiliz. Öğretmenlerimiz sistemi benimsemeli ve sahip çıkmalı." dedi.

Sakarya Işık Eğitim Kurumları tarafından Sebahattin Zaim Koleji’nde öğretmenlere yönelik düzenlenen seminerde konuşan Erdoğan, 4+4+4 kademeli eğitimini anlattı. Türk eğitim tarihinde müthiş bir karar alındığını vurgulayan Erdoğan, “Bu sistemin yararları gece gündüz çatır çatır anlatılmalı.” ifadesini kullandı.

Eğitim sisteminin kaderini etkileyecek mükemmel bir karar alındığını belirten Erdoğan, “150 yıllık milli eğitim tarihini çok iyi biliyorum. Son 85 yılık Cumhuriyet tarihi de bilen bir insanım. 2012 yılında yapılan değişiklik o kadar önemli bir yere sahip ki o akarda tarihi bir adım ki bu adamın öneminin farkında değiliz. Sistemi anlamamız ve anlamlandırmamız gerekiyor. Türk eğitim tarihinde müthiş bir karar alındı. Bu sistem çatır çatır anlatılmalı. Gece gündüz anlatılmalı. Hükümetle herhangi bir organik bağım yok, tarafsız bir eğitimci olarak baktığımda eğitim sistemimiz için tarihi ve çok önemli bir adım atıldı. Eğitim sistemimizin kaderini etkileyecek mükemmel bir karar alındı. Mükemmel bir yapılanmaya gidildi. Dört dörtlük bir sistem.“ diye konuştu.

ÖĞRENCİLER TADINI ÇIKARA ÇIKARA OKUYABİLECEKLER

1997 yılında sistemin değiştirilerek ilköğretimin 8 yıla çıkarılmasıyla eğitim siteminin bağrına bir hançer saplandığını vurgulayan Erdoğan, ayrıca bu sistemin ilköğretim öğrencilerinin psikolojisinin bozulduğuna dikkat çekti. Erdoğan, “8 yıllık ilköğretim olmaz. Öğrenciler ilköğretimi oku oku bitiremedi. Psikolojileri bozuldu, perişan oldular. Yeni sistem için bu kadar beklenmemeliydi. Yeni sistemle eğitim rahatlatıldı. Hem ilkokul, hem de ortaokul rahatladı. . Öğrenciler okullarının tadını çıkara çıkara okuyabilecekler. Bunun kıymeti daha sonra anlaşılacak. Okul öncesi ile üniversite arasında yaklaşık bin yıldır üç okul var.”

Öğretmenlere yeni sistemi benimseyip sahip çıkmaları, anlayıp anlamlandırma çağrısında bulunan Erdoğan, daha önceki uygulamalarla eğitim sisteminin dışına itilen öğretmenlerin yeni sistemle eğitimin yeniden öznesi haline gelebileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: cha