Kayseri’de yeni inşa edilen 15 katlı bir binanın kapalı otopark için yaptığı kazı çalışması sırasında 2 adet lahit çıktı. İnşaat firması çıkan lahitlerle ilgili durumu müze müdürlüğüne bildirdi. Kazı çalışması arkeologlar nezaretinde devam ettirildi. Lahit içinden toprak ve tamamen küçük parçalara dağılmış kemik parçalarının çıktığı belirtildi.

        Melikgazi ilçesi Hisarcık yolu Erciyes Caddesi üzerinde bir firma, 15 katlı bina yaptırdı. Şirket, binanın büyük bir bölümü tamamlandıktan sonra kapalı otopark için çalışma başlattı. Kepçe ile yapılan kazı çalışması sırasında, 3 metre derinlikte bir mermer parça belirlendi. Bunun üzerine kazı çalışması durduruldu. Mermer parçasının üzerinin temizlenmesiyle aslan kafası figürleri ortaya çıktı. Firma yetkilileri tarihi eser olma ihtimaline karşı durumu müze yetkililerine bildirdi. Müze yetkilileri kazı çalışmasının yapıldığı bölgeye gelerek mermer parçasının her tarafını temizletti. Ortaya iki adet lahit çıktı. En az 2 bin yıllık olduğu belirtilen lahitlerden birisinin parçalanmış olduğu tespit edildi. Kapağı kırık olan lahit ise arkeologlar tarafından açıldı. Lahit içerisindeki toprak boşaltılarak elendi. Eleme çalışmasında tamamen küçük parçalara ayrılmış kemikler bulundu. Lahitlerin yıllar önce açılmış olabileceği belirtildi.

        Müteahhit firmanın yetkilisi Ali Sekmenoğlu, otopark için yapılan kazı çalışmasında mermer parçası bulduklarında durumu müze yetkililerine bildirdiklerini anlattı. Müze yetkililerinin kazı çalışmasını devam ettirdiğinde lahitlerin ortaya çıktığı ve en az 2 bin yıllık olduğunun tahmin edildiğini ifade etti.

        Sekmanoğlu, inceleme sonrasında lahitlerin müzeye götürüleceğini kaydetti.
Kaynak: cha