Ergenekon davasında tanık olarak ifadesine başvurulan eski MİT yöneticisi Mehmet Eymür, farklı internet sitelerinde kendisine ait olduğu ileri sürülen bazı yazılarla ilgili sorulara, "Benim vaktim de müsait değil. O kadar sitenin benim olmasının imkanı yok. Sadece bir tane sitem var." cevabını verdi. Bir internet sitesinde Ergenekon belgelerinde doğruların yansıtıldığına inandığı şeklinde yorum yaptığı hatırlatılan Eymür, bu belgelerin tamamı değil ama bazı belgeler için bu yorumun doğru olduğunu söyledi. Eymür, bu belgelerin hangileri olduğunu ise şu an hatırlayamadığını ifade etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında Mehmet Eymür, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorularını cevapladı. Eymür, "Türkiye'de birçok ülke, hatta müttefik dediğimiz birçok ülke istedikleri şekilde at koşturuyorlar. Basını ve kamuoyunu yönlendiriyorlar. Biz de üzüntü içinde olanları takip ediyoruz." dedi. Başkan Özese'nin bahsettiği ülkeleri sorması üzerine Eymür, Amerika ve Almanya olduğunu söyledi.

Kendisine ait 'atin.org' sitesinde 'NATO ülkelerinde faaliyet yürüten beyaz ve siyah kuvvetler' başlığı altında bir yazısı bulunduğunu hatırlatan ve bu yazıyı okuyan savcı Mehmet Ali Pekgüzel, "Türkiye'de de böyle yapılanmalar var mı?" diye sordu. Ülkede bazı örgütlenmelerin olduğundan bahseden Eymür, "Bu tarz örgütlenmeler ülke menfaatine gibi görünse de kontrol dışındaysa devlet aleyhine faaliyetler yürütebilir." diye konuştu.

Savcı Pekgüzel, "Yazınızda bu kuvvetlerin yer altına mühimmat ve silah gömdüklerinden bahsediyorsunuz. Türkiye'de de böyle silah gömülme olaylarını biliyor musunuz?" diye sordu. Eymür ise "Savaş durumu olduğunda çıkarılıp kullanılmak üzere yer altına silah ve mühimmat depolandığını biliyorum. O zaman Rusya korkusu vardı. Üzerinden o kadar zaman geçti ki bazı depoların yerleri unutuldu. Ancak bu son soruşturmalarla ilgili yapılan kazılarda bulunan mühimmat ve silahların, bu depolardaki silahlar olup olmadığı konusunda bilgim yok." dedi.

Eymür, "Amerika'nın Türkiye'de çok etkin olduğu bir gerçek. Ben üst düzey bir MİT yöneticisi olarak bile Genelkurmay'a randevu ile gidebilen biriyim. Ancak Amerikalı meslektaşlarımın Genekurmay'da istedikleri gibi dolaştıklarını biliyorum." ifadelerini kullandı.

Savcı Pekgüzel'in, gercekergenekon.4t isimli internet sitesinde yayınlanan ve dava konusu Ergenekon örgütü yapılanmasıyla alakalı yazıları okuyarak sorduğu sorulara Eymür, sitenin iddia edildiğinin aksine kendisine ait olmadığını söyledi. Eymür, "Aydınlıkçıların anti Amerikancı olduğunu düşünmüyorum. Bunu da ilişkide olduklarını bildiğim iki Amerikan casusuna dayandırıyorum. Birine kitap bastırdılar. Diğeri de haber kaynaklarıydı. ABD'deki Aydınlık muhabiri bir Yahudi'dir ve ABD vatandaşıdır." iddiasında bulundu.

Savcı Pekgüzel'in bazı internet sitelerinde çıkan yazılarla ilgili sorular sorması üzerine Eymür, "Bana ait olduğu iddia edilen birçok site vardı. Ben hiçbir şeyi gizli yapmadım. Her zaman açık adım ile riskleri de alarak yazdım. Zaten bu kadar siteye yetişmem de mümkün değil. Tek başına yazan bir insanım. Yanımda bir ekip de yok." açıklamasını yaptı.

Pekgüzel'in internet sitesinde yayınlanan ve Eymür'e ait olduğu ileri sürülen "Aydınlığın ipleri kimin elinde" başlıklı yazıyı sorduğu sırada, eski Aydınlık dergisi Genel Yayın yönetmeni Deniz Yıldırım bu sorunun sorulmasına itiraz etti. Perinçek'in de aralarında bulunduğu İşçi Partili sanıkların avukatı Hasan Basri Özbey ise "Savcı soruyu sorarken, çok önemli bir tespit diyerek sordu. Bu da kendisinin bu başlığa katıldığı anlamına gelmektedir. Yorum yaparak soru sormasına itiraz ediyoruz." dedi. Başkan Özese de savcı Pekgüzel'i yorum yapmadan soru sorması yönünde uyardı.

Savcı Pekgüzel, "İnternet sitesinde sizin alıntılarınızdan oluşan bir yazı ve devamında sizin yorumunuz olduğu anlaşılan bir yazı var. Ergenekon belgelerinde doğruların yansıtıldığını söylüyorsunuz." hatırlatmasını yapması üzerine Eymür, bütün belgelere olmasa da katıldığı belgeler olduğunu söyledi.

Tanık Eymür, Tarık Ümit soruşturması ile ilgili bilgisinin sorulması üzerine de "Tarık Ümit tahkikatı engellenmiştir. Tahkikatı yürüten subay görevden alınarak Diyarbakır'da görev yapan Veli Küçük'ün emrine verilmiştir. Veli Küçük'e bu durumun aslını sorduğumda da 'Korunsun diye verilmiştir' cevabını verdi. Pinbahis
Kaynak: cha