7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Mardin’de M.Ö. 3. yüzyıla ait Roma İmparatorluğu döneminde tiyatrolarda kullanılan 2 bin yıllık demir ve bronz maske bulundu.

Mardin Müzesi tarafından Ilısu Barajı'nda yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan maskeler, Roma İmparatorluğu zamanında Mardin’e gelen gezici tiyatro grubuna ait olduğu tespit edildi. Geçtiğimiz ay Ilısu Barajı havzasında yapılan arkeolojik kazılarda toprağın altından çıkarılan maskeler, Mardin Müzesi'nde bulunan laboratuvarda restore edilerek, koruma altına alındı.

MARDİN’DE KAZDIKÇA TARİH ÇIKIYOR

7 ay öne Mardin-Nusaybin ilçesine bağlı Gırnavaz köyünde ortaya çıkan dünyanın ilk tapusu ve dünyanın ilk oyuncak arabasının ardından şimdi de 2 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Romalılara ait gezici tiyatrocuların kullandığı demir ve bronz maskeler ortaya çıktı. Bunun üzerine Mardin Müzesi, Ilısu Barajı'ndaki kazılara ağırlık verdi.

Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, dünyanın en eski medeniyetlerin barındığı Mardin’de kazdıkça tarih çıktığını belirtti. Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan ile birlikte ortaya çıkan maskeleri basına tanıtan Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Ilısu Barajı havzasında Mardin Müzesi ekipleri tarafından yapılan kazılarda toprağın altından ortaya çıkarılan maskelerin yapılan laboratuvar analizlerinde M.Ö. 3. yüzyıl Roma İmparatorluğu'na ait olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Yaklaşık 2 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan maskelerin Romalılar döneminde Mardin’e gelen tiyatro grubu tarafından oyunlarda kullanıldığını tahmin ettiklerini kaydeden Beliktay, şu bilgileri verdi: "Bu maskeler geçtiğimiz ay Ilısu Barajı'nda yapılan kazılarda ortaya çıktı. Roma dönemindeki bu eser o dönemde bu bölgede tiyatro olmadığı için gezici tiyatrolar aracılığı ile Mardin’e getirildiği ortaya çıktı. Bu gezici tiyatronun batıdan doğuya geldiği tahmin edilmektedir. Restorasyonların tanzim edilmesi sırasında bunlara yer ayrıldıktan sonra teşhir edilecek."

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan ise ortaya çıkan eserlerin Mardin tarihi açısından büyük önem arz ettiğini belirtti. Erdoğan, Roma İmparatorluğu'nun gezici tiyatro grubuna ait bronz ve demirden yapılan maskelerin değerinin paha biçilemez olduğunu söyledi. Erdoğan, "Türkiye’nin ilk maskelerinin Mardin’de bulunması bizleri sevindirdi. Mardin, tarih açısından çok zengin bir kültüre sahiptir. Ilısu Barajı'nda şu anda ekiplerimiz kazı çalışmalarına devam ediyor. Oradaki tarihi hazineyi ortaya çıkarmak için çaba sarf ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: cha