Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir kentin tarihine ışık tutan Küllüoba Höyüğü, Şarhöyük ve Karacahisar Kalesi’nde yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Eskişehir’in tarihi değerlerinin gün yüzüne çıkarılması için desteklerine devam edeceklerini belirten Koçdemir, “Kültür mirasının hiçbir unsurunu yer altında bırakmayacağız. Hem Eskişehirlileri hem de bütün dünyayı bu mirasla tanıştıracağız.” dedi.

Anadolu’nun en eski toplu yerleşim alanı olarak kabul edilen Küllüoba’da incelemelerde bulunan Vali Koçdemir, Sivrihisar’ın Yenikent köyü yakınlarında yer alan Höyükte, yaklaşık 4 bin 500 yıl önce uzak bölgeler arası ticaret ağının ne kadar canlı olduğunu gösteren buluntular elde edildiğini ifade etti. Koçdemir, höyüğün mimari yerleşim planı olarak Anadolu’nun ilk şehirleşme sürecini anlamada önemli katkılar sağlayacak özellikte olduğu belirtti.

Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden biri kabul edilen Şarhöyük ile ilgili bilgileri Kazı Başkanı Prof.Dr. Taciser Sivas’tan alan Koçdemir, 13. yüzyıldan sonra Türklerin Odunpazarı bölgesinde iskân olmaları ve buraya 'Eski Şehir' demeleri sebebiyle, bugünkü isminin de menşeini teşkil etiğini söyledi. Bu yılki kazıların höyük ve nekropol bölgelerinde yoğunlaştırıldığını söyleyen Kazı Başkanı Sivas, çok sayıda eserin ortaya çıkarıldığı alanın etrafındaki cezaevi ve lise binalarıyla diğer yapılaşmaların tehdit oluşturduğunu ifade etti. Sivas, “Bu mevsim çok değerli eserlere ulaştık. Nekropol bölgesini ileriki yıllarda bir arkeolojik açık hava müzesine dönüştürmeyi arzu ediyoruz.” diye konuştu.

        Öte yandan Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş sürecinde çok önemli rolü olan ve Osmanlı tarih kaynaklarında ilk sikkenin basılıp ilk hutbenin okunduğu dolayısı ile beyliğin bağımsızlığını ilan ettiği yer olarak tanımlanan Karacahisar Kalesi’nde de kazılar Prof.Dr. Erol Altınsapan’ın başkanlığında yürütülüyor. Kazı ekibi bu sene iç kale surları ve çarşının temellerini ortaya çıkarttı. Ayrıca muhtemelen bir rasat kulesine ait temellere ulaşıldı.

        Yeni nesilleri kültürel mirasla yetiştirmek istediklerini belirten Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, bunun için hem mevcut miras unsurlarının en iyi biçimde değerlendirilmesini hem de çocuklara ve gençlere arkeolojinin ve toprağın sevdirilmesini hedeflediklerini bildirdi. Vali Koçdemir, “Kültür mirasının hiçbir unsurunu yer altında bırakmayacağız. Hem Eskişehirlileri hem de bütün dünyayı bu mirasla tanıştıracağız.” ifadelerini kullandı.


Kaynak: cha