Konya’nın Kulu ilçesinden yurtdışına göç etmiş Kululu gurbetçilerin her yıl yaz aylarında tatillerini geçirdikleri sırada ilçeye yaptıkları ekonomik katkı ile rahat bir nefes alan Kulu esnafı, son yıllarda umduğunu bulamıyor. Gurbetçilerin her geçen yıl Kulu’ya ilgisi azalırken esnaf çıkış yolu arıyor.

Değişik sektörlerde hizmet veren esnaf sayısının nüfusa oranla oldukça fazla olduğu ilçede esnaflar, yaz aylarında ilçeye gelen gurbetçilerin yaptığı ekonomik katkı ile ayakta kalıyordu. Son yıllarda ilçeye gelen gurbetçi sayısında oldukça düşüş yaşanırken ilçe esnafı da zor günler geçirmeye başladı.

İsveç’te yaşayan Gazeteci Yazar Atila Altuntaş, bu durumun değişik nedenleri olduğunu belirtiyor. Nedenlerin başında, yeni nesil gurbetçilerin Kulu’da beklentilerini karşılayacak sosyal ortamların olmamasını gösteren Altuntaş, Avrupa’daki ekonomik krizin de gurbetçilerin sılaya daha seyrek gelmesine neden olduğunu belirtti. Altuntaş, "3. nesil genç gurbetçiler izinlerini Kulu’da geçirmek istemiyor. Genellikle tatillerini Antalya, Marmaris, Bodrum gibi turistlik bölgelerde geçiriyorlar. Kulu’da tatilini geçirmek isteyenler de eskisi gibi uzun kalmıyor. Önceki yıllarda en az 1 aylığına gelen gurbetçi şimdi 1 hafta, 15 gün Kulu’da kalmayı tercih ediyor. Kaldığı süre içerisinde de fazla çarşıya, pazara çıkmıyor. Alışveriş için Ankara veya Konya’yı tercih ediyor. Bu durum en çok Kulu esnafına zarar veriyor. Gurbetçiler sayesinde piyasaya giren sıcak para esnafın rahat bir nefes almasını sağlıyordu. Son yıllarda Kulu esnafı gurbetçiden beklediği ilgiyi görmeyince ekonomik olarak ciddi dar boğaza girdi." şeklinde konuştu.

Kulu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Yurttaş, ilçe esnafının şimdiye kadar tamamen gurbetçiye endeksli çalıştığını ifade etti. Yurttaş, 10 ay boyunca fazla iş yapmayan esnafı, 2 ay yoğun olarak ilçede bulunan gurbetçilerin ayakta tuttuğunu aktardı. Gelinen süreçte bu durumun değiştiğini belirten Yurttaş, artık esnafın kendisine yeni bir yol bulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: cha