Türkiye içinde ve dışında yaptığı gönüllü sağlık çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED), kuruluşunun birinci yıldönümünü sağlık çalışanlarına iftar yemeği vererek kutladı. Şifa Üniversitesi'nde düzenlenen iftar yemeğine ESAFED yöneticilerinin yanısıra, federasyon çatısı altında hem Türkiye içinde hem de çeşitli Afrika ülkelerinde gönüllü olarak sağlık hizmeti veren sağlık personeli katıldı.

İftar sonrası bir konuşma yapan ESAFED Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, federasyon çatısı altında bugüne kadar gönüllü olarak binlerce insana sağlık hizmeti götürenlere teşekkür etti. Sarsılmaz, Somali'de yaşanan susuzluğa dikkat çekerek, "Somali'de ciddi olarak suya ihtiyacı olan insanlar var. Onlar için su kuyuları açılması gerekiyor. Herkesi su kuyusu açılmasına destek olmaya çağırıyorum" dedi.

ESAFED'in bir yıllık çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Başkan Vekili Haluk Özpolat, ESAFED'in Akdeniz havzasında bulunan Atlasbet 16 ilde faaliyet gösterdiğini, doktor, hemşire, eczacı, veteriner hekim mesleğindeki insanların biraraya gelerek bu oluşumu kurduklarını söyledi. ESAFED'in ihtiyacı olan insanlara koşa koşa gönüllü olarak yardım ettiğini aktaran Özpolat, "Gönüllü sağlıkçı arkadaşlarımız hem yurt içinde hem de yurtdışında birçok insana sağlık hizmeti götürdü. Bu çalışmalar halen sürüyor. Federasyonumuzda 2 bine yakın üyemiz ve 18 derneğimiz bulunuyor." dedi.

Federasyonun kurulduğu günlerde dünyanın gündeminde Somali'de yaşanan insanlık dramının bulunduğunu hatırlatan Özpolat, "Bu ülkenin sorunlarına sahip çıktık. Somali'de gönüllü sağlık ekiplerimiz 250 bin hastaya poliklinik hizmeti verdi. Ülkeye binlerce ton ilaç ulaştırdık. Somali'de doktorluk eğitimi alan pratisyenlere uzmanlık eğitimi verilmiyor. Bu kapsamda Somalili doktorlara ülkemizde uzmanlık eğitimleri vermeye başladık. Burada uzmanlık eğitimi alan Somalili doktorlar ülkelerine döndüklerinde hem sağlık hizmeti veriyor, hem de pratisyenleri eğitiyorlar. Somali'de federasyonumuz tarafından yapımı süren eğitim ve araştırma hastanesini de yıl sonunda tamamlayarak hizmete açmayı planlıyoruz" dedi.

Yemek sonrası Somali'de gönüllü olarak sağlık hizmeti veren sağlık personellerine teşekkür belgeleri verildi.
Kaynak: cha