Koç grubunun RMK Marine Tersanesi'nde Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa edilen dört arama kurtarma gemisinden dördüncüsü olan ‘TCGS Yaşam’ isimli gemi de Tuzla’da denize indirildi.

RMK Marine Tersanesi'nde gerçekleştirilen törene Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu ve Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen’in yanı sıra çok sayıda davetli de katıldı.

Törende konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, ülke savunmasında ve çevre denizlerimizin güvenliğinin sağlanmasında son derece kritik görevleri olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın hareket kabiliyetini artıracak milli teknoloji platform ve silahlara haiz askeri gemilerin ülkemiz tersanelerinde üretilmesinin önemli bir hedefi olduğunu belirterek şöyle konuştu; “Bu hedef doğrultusunda da Tuzla bölgesinde bildiğiniz gibi birçok proje yürütüyoruz. Bunlardan da son derece başarılı sonuçlar aldık. Deniz Kuvvetleri’nin envanterine çok önemli silah sistemlerini teslim ettik. Tuzla tersanelerinde sözleşmeye bağlanmış olan ve devam eden projelerin tutarı 2 milyar dolardır. Bunların da yüzde altmışından fazlası yerli katkıdır.”

Önümüzdeki dönemde yine önemli projelerin gündemlerinde olduğunu kaydeden Bayar, Tuzla’yı yerli gemi inşa sanayinin askeri gemilerin ülkemizde imal edilmesi anlamında desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Bu şekilde silahlı kuvvetlere de milli çözümler sunmaya devam edeceklerini belirten Bayar, silahlı kuvvetler tarafından kabul gören bu milli teknolojiyi önümüzdeki dönemlerde yurtdışına da ihraç etmek istediklerini aktardı.

Törende söz alan Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu da Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın Avrupa Birliği Ülkeleri’nin sahil güvenlik komutanlıkları arasında örnek seviyede bir teşkilat ve platform standardına ulaştığını belirterek dünyadaki birçok ülke sahil güvenlik teşkilatlarının kendi platform modernizasyon çalışmalarını da iyi, güvenilir ve örnek olarak algıladıklarını söyledi. Uşaklıoğlu, özellikle milli üretim gemilerinin yurtdışına satışı ile yabancı ülkelere sahil güvenlik alanına yönelik personel eğitimi verilmesi konularında ülkemizde yeni olanaklar sunulduğunu, bunun da dost ve müttefik ülkelerle olan ilişkilerde Türk Dış Politikasına destek sağladığını belirterek şöyle konuştu; “Büyük oranda milli imkanlarla üretilen sahil güvenlik gemilerinin hizmete girmesiyle birlikte uluslar arası bir marka özelliğini pekiştirecek olan sahil güvenlik komutanlığımız deniz gücünün önemli bir faktörü olmaya devam edecektir. Dördüncüsünün denize indirme törenine büyük bir mutluluk ve gururla şahit olduğumuz 1700 tonluk açık deniz arama ve kurtarma gemilerinin hizmete girmesi Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın mavi vatanın emniyet ve güvenliğinin sağlanması etkinliğine ve küresel çapta sahil güvenlik teşkilatları arasındaki görünürlüğünü büyük ölçüde arttıracaktır.”

Konuşmaların tamamlanmasının ardından ‘TCSG YAŞAM’ isimli arama kurtarma gemisi denize indirilerek suyla buluşturuldu.

SAHİL GÜVENLİK ARAMA KURTARMA GEMİLERİNİN ÖZELLİKLERİ:

Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi Projesi kapsamındaki gemilerin, her biri 88 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde ve 1700 ton ağırlığa sahip. Boyutları ve kapasite yönü ile bakıldığında “korvet sınıfı” gemiler ailesine mensup olan bu gemiler; arama kurtarma görevlerinin yanı sıra karakol, kaçakçılığı önleme, yangın söndürme, kirlenmeyi önleme gibi konularda da faaliyet gösterecek şekilde donatılıyor.
Gemiler, saatte 22 milin üzerinde hız yapabilmekte ve helikopterle operasyon kabiliyeti ile üstlenebilecekleri tüm görevleri tam olarak yerine getirebilecek donanıma sahip olacaklar.
Proje kapsamında komuta kontrol sistemi yazılımı ve donanımı, elektro optik direktör, haberleşme sistemleri, cayro sistemleri, atış kontrol sistemleri ve konsollar gibi önemli askeri sistemlerin, yurtiçinde milli kabiliyetlerle tasarımı ve üretimi gerçekleştirildi.
Kaynak: cha