Cuma namazında son günlerde yaşanan terör olaylarına atıfta bulunularak birlik, beraberlik vurgusu yapıldı. Birlik ve beraberliğin imanın gereği ve yüce Allah’ın emri olduğunun hatırlatıldığı hutbede, “Bütün düşmanların istifade edeceği ihtilaflardan uzak durup; Türk-Kürt, Sünni–Alevi gibi ayrımcı safsatalara kesinlikle itibar etmemeliyiz.” denildi.

İnsanca yaşamanın, huzura kavuşmanın tek yolunun birlik ve beraberlikten geçtiğinin vurgulandığı hutbede şu görüşlere yer verildi: "Cenab-ı Hak, Kur'an-ı Kerim'de ‘Hepiniz birden Allah'ın ipine (İslam'a) sımsıkı sarılın, asla parçalanmayın’, buyurmuş ve Müslümanları Kur'an'ın etrafında birlik olmaya çağırmıştır. Bir başka ayeti kerimede de; “Allah'a ve O'nun Resulüne itaat edin, birbirinizle çekişmeyin, sonra içinize korku düşer ve kuvvetiniz elden gider” buyurulmuştur. Nitekim Peygamberimiz (sav) birlik ve beraberliğin önemini ifade ederek şöyle buyurmuştur: “Cemaat rahmettir, tefrika ise azaptır. Allah’ın yardımı cemaatle beraberdir.”

Tarihi, bayrağı, kültürü, inancı, vatanı her şeyi müşterek olan Müslümanların birbirinin karşısında değil, yanında olması gerektiğinin vurgulandığı hutbede, din, devlet, vatan ve bayrak gibi uğrunda her şey feda edilen mukaddesata sahip çıkılması gerektiği anlatıldı. Saldırılara meydan verilmemesi ve bütün düşmanların istifade edeceği ihtilaflardan uzak durulması gerektiğine dikkat çekilen hutbede şunlar anlatıldı: “Türk-Kürt, Sünni–Alevi gibi ayrımcı safsatalara kesinlikle itibar etmemeliyiz. Şunu hiçbir zaman unutmamalıyız ki; Milletler topla tüfekle değil, tefrika ve bölücülükle yıkılıp yok edilirler. İstiklal şairimiz bu gerçeği şöyle dile getirmektedir: Girmeden tefrika bir millete düşman giremez, Toplu vurdukça sineler onu top sindiremez. Yüzyıllardan beri aynı heyecanı, aynı sevinci, aynı kaderi beraber yaşayan bizler ayrılık ve bölücülük, çığırtkanlığı yapan fitne tohumlarına asla pirim vermemeliyiz.”

“Bizler, millet olarak aynı gemide yolculuk yapan yolcular gibiyiz. Geminin zarar görmesi demek hepimizin zarar görmesi demektir. Bu gemiye içten ve dıştan zarar vermek isteyenlerin bu sinsi emellerini boşa çıkarmalıyız." denilen hutbe Peygamber Efendimizin Hadis-i Şerif-i ile şöyle sona eriyor: "Birbirinizi kıskanmayın, birbirinize buğz etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları kardeş olunuz.”
Kaynak: cha