Çocuk Gelişim Uzmanı Zülfiye Soncu, çocukların işaret etme ve el sallamayı taklit etmemesi, gülümsememesi, 12’inci aya kadar hecelememe gibi sebeplerin otistik spektrum bozukluğu belirtileri olabileceğini söyledi.

        Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Çocuk Gelişim Uzmanı Zülfiye Soncu, çocuğun muhakkak uzmanlara gösterilmesini gerektirecek belirtileri şöyle sıraladı: “Gülümsemiyorsa, sıcak- mutlu bir ifadesi yoksa (6 ay ve sonrasında); sese ses, gülümsemeye gülümseme yada diğer yüz ifadelerine yüz ifadesi ile karşılık vermemesi (9 ay ve sonrasında). 12’inci ayda henüz babıldama (heceleme) olmaması ve 12’inci ayda dokunma, gösterme, işaret etme ya da el sallamayı taklit etmemesi. 16’ıncı ayda kelime yoksa, 24. ayda tekrar ve taklit olmadan anlamlı 2 kelimelik cümle kuramıyorsa... Hangi yaşta, ayda olursa olsun konuşma veya babıldama kaybolması halinde bir uzmana başvurun.”

        Soncu, bu belirtilerin varlığının ilişki ve konuşma bozukluğuna, özellikle de otistik spektrum bozukluğuna (OSB) işaret edebileceğine dikkat çekti. Çocukta belirtilerden 1 veya Kralbet 2 tanesini göstermesi halinde benzer bir durum olduğu anlamına gelmeyeceğini kaydeden Soncu, “Bu sadece gelişimdeki bu farklılığın uzman gözü ile değerlendirilmesi gerektiğine işaret eder. Yukarıda sayılan belirtiler çocuğunuzda gelişim bozukluğu olduğunu göstermez, sadece profesyonel bir yaklaşım ve değerlendirmenin gerekli olduğunu gösterir.” dedi.
Kaynak: cha