Burdur’un Bucak ilçesinde belediyenin hazırladığı 'Yenilenebilir Enerjiden İçilen Su Projesi'yle güneşten elektrik enerji üretilecek. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA)'nın desteklediği proje sayesinde belediye, elektrik ihtiyacının yüzde 5'ini güneşten elde edecek.

BAKA tarafından desteklenen projenin tanıtım toplantısı düzenlendi. Bucak Kültür Sarayı'nda gerçekleşen tanıtım toplantısına, Bucak Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu, Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin katıldı. Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, proje koordinatörü Fatih Dündar Uzun ile BAKA’ya teşekkür etti. Ayaz, "Türkiye’deki enerji ihtiyacının artması nedeniyle hazırladığımız proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarından güneşi kullanarak elektrik üreteceğiz ve böylelikle su üretim giderlerini düşüreceğiz. Hazırladığımız projenin toplam maliyeti 485 bin 219 TL, BAKA tarafından sağlanan destek 388 bin 175 TL, belediyenin ödeyeceği miktar 97 bin 44 TL. Bu projeyi gerçekleştireceğiz." dedi.

     Bucak Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu, Bucak Belediyesi'nin içme suyu ihtiyacında ciddi bir enerji maliyeti olduğunu, yenilenebilir enerjiden içilebilir su projesi ile bu maliyetin ortadan kalkacağını söyledi.

     Proje Koordinatörü Bucak Belediyesi Orman Mühendisi Fatih Dündar Uzun proje hakkında slayt gösterisi eşliğinde bilgiler verdi. Uzun, “Güneş haritasında bölgemiz en bol güneşli olan bölgede bulunmaktadır. Ayrıca su pompalarında tüketim yoğunluğu temmuz-ağustos aylarında artmaktadır. Yılda ortalama olarak bir milyon 500 bin TL su pompalarına giderimiz var. Bu sebeple enerji panelleri devreye girdiği zaman güneşten elde edeceğimiz elektrikle, belediye elektrik giderlerimizin yüzde 4,8’ini, güneş panellerini kuracak olduğumuz Bucak ilçesi Çorak mevkiindeki su pompalarının elektrik ihtiyacının ise yüzde 80’ini karşılayacağız.” diye konuştu.
Kaynak: cha