Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Ortaköy köyündeki İkiz Türbe ve mezarlık alanının restorasyonu 26 yıl sonra başlıyor. Kitabesinden 1025 yılında yapıldığı anlaşılan İkiz Türbe, cami, yağlık ve medresenin restorasyon projesi hazırlanmasına yönelik kazı ve temizlik çalışmaları başlatıldı. AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sebahattin Avcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Muğla Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Abuzer Kızıl, İl Müftüsü Hasan Başiş, Milas Müze Müdürü Ali Sinan Özbey ve Bezin Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, türbeleri yerinde inceledi.

Milletvekili Özden, İkiz Türbe’nin geçmişinin Türklerin Anadolu’ya gelişiyle hemen hemen aynı döneme rastladığını belirterek, “1986 yılında restore edilmesi için yapılan bir başvuru var. 1992 yılında İzmir 2 Nolu Anıtlar Kurulu tarafından tescil edilmiş fakat aradan geçen 20 yıl içinde nedense rölöve ve restorasyon için çalışma başlatılmamış. Geçmiş yıllarda dönemin Aydın Milletvekili Yüksel Yalova tarafından bir girişim olmuş fakat yine yapılamamış. İkiz Türbe, Türk sanat tarihi açısından nadir bir örnek. Restorasyona yönelik olarak Milas Müze Müdürlüğü başkanlığında kazı ve temizlik çalışmalarına 16 Temmuz 2012 tarihinde başlandı, 16 Ağustos'ta tamamlanacak.” dedi. Özden, İkiz Türbe'nin vakıf malı olduğuna dair belge ve bulgular olmadığını kaydederek, “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından restorasyon projesi hazırlanacak. Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’nden onaylandıktan sonra çalışmalara başlanacak. Restorasyonu, valilik bünyesindeki Koruma Uygulama Denetleme Bürosu (KUDEB) kanalıyla yaptıracağız.” şeklinde konuştu.

İkiz Türbe'nin hemen yanında bulunan aynı döneme ait caminin imamlığını, 87 yaşındaki Abdullah Demir yapıyor. Yıkılan türbeler Liderbahis ayağa kaldırılmadan ölmek istemediğini söyleyen Demir, “Bu cami ve türbe, bin yıllık miras. Zamanla türbelerden birisi tamamen yıkıldı, diğeri de yıkılmak üzere. Camimize, mahallede kimse kalmadığı için imam da atanmadı. 60 yıldır kapısına kilit vurdurmadım, imamlığı kendim yaptım ve ibadete açık tuttum.” dedi. İkiz Türbe'nin 1920-1950 arasında Aydın’ın Karpuzlu ve Çine ilçelerinden Milas pazarına havyan sırtında gelenlerin konakladığı yer olduğunu anlatan Demir, “Burası geçmişte zaviye olarak kullanılan bir mekandı. Çocukluğumda Aydın’ın köylerinden Milas pazarına at sırtında gelen köylüler geceyi burada geçirirdi. Biz de ücretsiz yemek verirdik. Dönüşlerinde de geceyi burada geçirir ve sabah erkenden yollarına devam ederlerdi.” diye konuştu.

İKİZ TÜRBE

Türbenin kitabesinden, hicri 1025-1035 arasında yapıldığı anlaşılmaktadır. Osmanlı dönemi türbe yapısının nadir örneklerindendir. Türbe köyünün nasıl kurulduğuna dair halk arasında var olan inanca göre tam bilinmeyen bir tarihte Horasan ya da Buhara’dan geldiğine inanılan Pir Ahmet Çelebi isimli bir zatın, beraberindekilerle buraya yerleştiğine inanılır. Pir Ahmet Çelebi, kendi adıyla anılan bir de zaviye yaptırmıştır. Büyük ihtimalle vefatından sonra kendisi için yaptırılan ve ismiyle anılan türbeye defnedilmiş olmalıdır ki burada yattığına inanılır. Pir Ahmet Çelebi Zaviyesi'nin varlığına dair yazılı belgeler bulunmaktadır.
Kaynak: cha