Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmi, kültür ile birlikte Anadolu'ya yaymak istediklerini belirtti. Günay, "Son 10 yılda dünyanın ilk 10'una girdik. Şimdi Türkiye'ye gelen insanımıza geçim kapısı sağlayan bu bereket, Anadolu'nun içine kadar gelsin istiyoruz. Buradan Hakkari'ye Mardin'den, Gaziantep'e geçsin." dedi.

        Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ahlat Selçuklu Mezarlığı Çevre Düzenleme Projesi açılış törenlerine katılmak üzere Bitlis'e geldi. Karayoluyla Muş'tan Bitlis'e gelen Ertuğrul Günay, Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları devam eden Ulu Camii'nde öğle namazı kıldı.

        Halkla sohbet ederek çay içen ve yerel sanatçı Turan Kitapçı'nın söylediği türküyü dinleyen Bakan Günay, daha sonra Elaman Hanı Kültür Merkezi'nde verilen yemeğe katıldıktan sonra Ahlat Selçuklu Mezarlığı önünde düzenlenen programa katıldı. Günay, burada yaptığı konuşmada, son 5 yıl içinde Türk İslam Mezarlığı Projesi kapsamında, Ahlat'a 15 milyon TL'lik katkı sağladıklarını söyledi. Ahlat'ta bulunan mezarlığın, Müslüman dünyasının en büyük anıtsal alanlarından biri olduğunu belirten Bakan Günay, şöyle devam etti:

        "Dünyada bir benzeri yok. Bu önemli alanda, 1966 yılından beri çalışılıyormuş gibi görünmüş. Geçen yıl burada daha iyi çalışmalar yapılması için biz de gereğini yerine getirdik. Sayın Cumhurbaşkanının himayesine alması ve Başbakanımızın emirleri doğrultusunda çalışmaları hızlandırdık. Son 5 yıl içinde Türk İslam Mezarlığı Projesi kapsamında 15 milyon TL katkı sağladık. Milletin kaynaklarını millet için doğru yerde kullanmaya çalışıyoruz. Bütçemiz çok kısıtlı. Bunu yerinde kullanarak Türkiye'nin tarihsel eserlerini koruyoruz. Yeni müzeler, teşhir alanları inşa ediyoruz. Turizmi, kültür ile birlikte Anadolu'ya yaymak istiyoruz. Son 10 yılda dünyanın ilk 10'una girdik. Şimdi Türkiye'ye gelen insanımıza geçim kapısı sağlayan bu bereket, Anadolu'nun içine kadar gelsin istiyoruz. Buradan Hakkari'ye Mardin'den, Gaziantep'e geçsin. Ancak bunun tek yolu var; Atatürk'ün söylediği gibi yurtta barış cihanda da barış olması gerekir. Kararlı ve emin adımlar atmak için bölgenin huzurlu olması gerekiyor. Biz Vangölü havzasını ayağa kaldırabilirsek, bu bölgenin de turizmini ayağa kaldırmış olacağız. Bitlis'teki tarihi dokuyu ayağa kaldıracağız. Bütün insanlar tarihsel bir bölgeyi görmek için buraya gelecekler. Biz birlik, bereket ve huzur içinde yaşayacağız. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

        Daha sonra konuşan AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler ise Bitlis'in, geçmişten bu yana ilim irfan şehri olduğunu ifade ederek, "Ancak unutulan bir özelliği de kültür kenti olmasıdır. Hükümetimiz döneminde bu yönü de bulundu. Ülkemiz gibi Bitlis de kültür anlamında çağ atlıyor. Geçmişin ihmalini bir anda yok etmek mümkün değil. Çok önemli değerlerimiz unutulmaya yüz tutmuştu. Van Gölü'nün 3'te 2'si Bitlis sınırlarında olması nedeniyle yeni değerlendiriyoruz. Geçmişten bugüne ismi üzerinde tartışılmalıdır. Biz kendi içimizde Tatvan ve Ahlat Denizi olarak kullanıyoruz. Burada sizden turizm açısından desteklerinizi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

        Konuşmaların ardından; Ahlatlı taş ustası Tahsin Kalender'e, 'Yaşayan İnsan Hazinesi' belgesi Bakan Ertuğrul Günay tarafından verildi. Daha sonra, Ahlat Selçuklu Mezarlığı Çevre Düzenleme Projesi açılışı yapıldı. Bakan ve beraberindekiler, Ahlat Selçuklu Mezarlığı ve Müze Karşılama Merkezi'nin inşaatını da gezdi.

Kaynak: cha