Türkiye Hidatidoloji Derneği’nin Gaziantep Üniversitesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Türk Göğüs Cerrahisi Derneği Gaziantep Şubesi ile birlikte düzenlediği Uluslararası Katılımlı 6. Ulusal Hidatidoloji Kongresi, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde gerçekleştirildi.

        Kongrede, önemli ekonomik ve sağlık sorunlarından birini oluşturan ekinokokkozisin hastalığının kontrol altına alınma çalışmaları ile tanıda ve tedavide karşılaşılan sorunlar ele alındı.

        Programa; Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Abdurrahman Kadayıfçı, Hidatidoloji Derneği Başkanı Nazmiye Altıntaş, Sağlık Bakanlığı Temsilcisi Ebru Aydın, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Selim Bülent Cansunar, Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdoğan, Gaziantep Üniversitesi Başhekimi Levent Elbeyli, yurt dışından ve yurt içinden doktorlar katıldı. Uzmanlar, her yaşta görülebilen hidatik kistlerin, uzmanların yaptığı araştırmalarda daha çok kadınlarda fazla görüldüğünü belirtti. Son beş yılda kist hidatik tanısı almış hastaların Adıyaman’da 37, Batman’da 4, Diyarbakır’da 242, Gaziantep’te 82, Kilis’te 7, Mardin’de 38, Siirt’te 5 ve Şanlıurfa’da 422 olmak üzere 303 erkek, 534 kadın, toplam 837 olguya rastlandı.

        Kongrenin açılış konuşmasını yapan Hidatidoloji Derneği Başkanı Nazmiye Altıntaş, köpeklerden insanlara bulaşan Kist Hidatik hastalığına neden olan parazitler hakkında bilgi verdi. Altıntaş, “Böyle bir kongre düzenlememizdeki amaç hem uluslararası alanda çalışan arkadaşlarımızı hem de yurt içinde çalışan arkadaşlarımızı bir araya getirerek yeni olanaklar sağlayamaya çalışmak.”

        Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Abdurrahman Kadayıfçı ise Kist Hidatik hastalığı ile ilgili olarak şunları kaydetti: “Bizde yoğun olarak haftada bir kere bir hastanın safra kanallarında Kistatiğe bağlı tıkanma sebebiyle hastanemize geliyor ve tedavi ediyoruz. Kistetiklerin umarım ülkesi olmaktan yavaş yavaş kurtuluruz.”

        Sağlık Bakanlığı Temsilcisi Ebru Aydın ise Kist Hidatik hastalığını kontrol altına alma çalışmalarına hız verdiklerini ifade etti. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilen kongre, 15 Eylül tarihine kadar sürecek.




Kaynak: cha