12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yarın kaldığı yerden devam edilecek. 6. duruşması yapılacak olan mahkemede, sanıklara ilişkin sağlık raporları konusundaki bilinmezlik ise devam ediyor. 5 ay önce başlayan mahkeme, 'sağlık' engeliyle karşı karşıya.

Yapılan 5 duruşmaya sağlık gerekçesini göstererek katılmayan sanıklar hakkında mahkeme, sanıkların üniversite hastanelerine sevk edilerek gerektiğinde doktor ve sağlık ekipmanıyla mahkemede ifade vermelerinin hayati tehlikeye yol açıp açmayacağına ilişkin rapor alınmasını kararlaştırmıştı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, sanıklardan Kenan Evren hakkında 'Duruşmaya katılmasının tıbbi açıdan uygun olmadığı' yönünde karar verirken; Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise Tahsin Şahinkaya hakkında 'İfade vermesinin sağlığı açısından tehlike oluşturup oluşturmayacağının öngörülemediğine' karar verdi.

İDDİANAME SANIKLARIN YÜZÜNE OKUNAMADI

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin de rapor doğrultusunda sanıkların ifadelerinin sesli ve görüntülü iletişim teknolojisiyle alınmasını istedi. Müdahil avukatları ise bağımsız sağlık kuruluşlarından rapor alınmasını istiyor. Yarınki duruşmaya yine sanıkların katılması beklenmezken, 5 aydır devam eden duruşmalarda, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin hazırlanan iddianame sanıkların yüzüne okunamadı.

İki sanık hakkında verilen sağlık raporlarının ardından Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yarın sanıkların ifadelerinin alınması için nasıl bir yol izleyeceği bilinmiyor. Mahkeme, raporları kabul edip sesli ve görüntülü iletişim teknolojisiyle ifade alınmasını da isteyebilir; ya da avukatların talepleri doğrultusunda bağımsız sağlık kuruluşlarından tekrar rapor düzenlenmesine karar verebilir.

İddianamede, Evren ve Şahinkaya için ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek’ suçlaması yöneltiliyor. İki sanık hakkında 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun devlet kuvvetleri aleyhinde cürümlere ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası' talep ediliyor.
Kaynak: cha