Dünya Engelliler Vakfı Başkanı Metin Şentürk engelli insanların mutlaka hayatı yönetecek bir bilgiye veya bir yeteneğe sahip olmaları gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesine Taraf Devletler 5. Toplantısı'nda konuşan Şentürk vakıf olarak engellilerin hayatlarına katkıda bulunamaya gayret gösterdiklerini ve şu ana kadar engellilerin de başarabileceğini gösteren çok güzel örnekler oluşturduklarını dile getirdi.

Bu yıl özellikle engellilikte algı ve erişebilirlik konusu üzerinde çalıştıklarını söyleyen Şentürk bunun belli bir standartlar dahilinde olması gerektiğini dile getirdi. Metin Şentürk "Algı aynı zamanda bir şeyin vergisi demektir. Yani siz bir şey veriyor karşıdaki de bir şey alıyor. O zaman algıyı değiştirmek için toplumdan değil kişiden başlamak gerekiyor. İnsan kendisi ile ilgili karşısındakine doğru, pozitif ve olumlu şeyler anlatırsa, karşıdakinin aldığı algıyı güçlendirir." dedi.

Metin Şentürk, henüz 3 yaşında iken düşmesi sonucu görme yetisini kaybettiğini ifade ederek, "Annem tarafından ilkokula yönlendirildim. Çevrem benim için 'bu çocuk okuyamaz' derken ben ilkokula gittim bir senede 2 sınıf atlayarak okulun en başarılı öğrencisi oldum. Konservatuvar okumak istedim. Buna da 'hayal' dediler ama ben gerçekleştirdim. Daha sonra 'CD yapacağım' dedim; 'hayal' dediler gerçekleştirdim. 2 yıl önce engellelilerin her şeyi yapabileceğini göstermek içn 315 kilometre hızla gittim ve bu rekoru kırdım. Ben hayat hikayemde bir figüran değil kahraman olmayı tercih ediyorum. Vakıf kurduk ve insanların hayal dediklerini yaptık." diye konuştu.

Amacının kendisinin anlatmak olmadığını belirten Başkan Şentürk engelli insanların mutlaka başarılı olmaları için bir enstrüman bulmak zorunda olduklarını ve hayatı bu şekilde yenmek zorunda olduğunu ifade etti.

DÜNYA ENGELLİLER BİRLİĞİNİ KURDUK

BM’de gazetecilerle açıklamada bulunan Metin Şentürk İstanbulda Dünya Engelliler Birliği'ni kurduklarını söyledi. Engellilerin hayatlarına katkıda bulunmak amacı ile birliği kurduklarını ifade eden Şentürk "Dünyanın 6 kıtasından 65 ülkede bulunan engellileri kapsayacak birlik için gelişmiş ülkelerden de destek istiyoruz. Amacımız engellilerin hayata daha olumlu bakmalarını sağlamak." şeklinde açıklama yaptı. Şentürk elindeki bageti göstererek "Koroyu bununla nasıl kontrol ediyorsanız, hayatı da bu şekilde kontrol etmeniz gerekir." dedi.

Metin Şentürk, Türkiye'de son 10 yılda engellilerle ilgili pozitif gelişmelerin olduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: cha