Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, Başpiskopos Makarios’un ölüm yıldönümünde federasyon çözümüyle ilgili yapmış olduğu açıklamaların ardından patlak veren polemiğe, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos da katıldı. II. Hrisostomos, "Eğer Makarios biraz daha uzun yaşasaydı ve Türk uzlaşmazlığını görebilseydi, daha önceden kabul ettiği federasyonu reddedecekti.” dedi.

Rum Politis gazetesinin “Federasyon Kavgası... Başpiskopos II. Hrisostomos, Makarios’un Ölümden Sonraki Düşüncelerini Okudu” başlık ve spotuyla aktardığı haberine göre, katıldığı bir etkinlikte konuşma yapan II. Hrisostomos, “Eğer Makarios biraz daha uzun yaşasaydı ve Türk uzlaşmazlığını görebilseydi, daha önceden kabul ettiği federasyonu reddedecekti.” dedi.

Gazeteye göre, Makarios’un ölümünden önce yapmış olduğu son konuşmaya atıfta bulunarak bu açıklamayı yapan II. Hrisostomos, Makarios’un bahsettiği federasyonun, son zamanlarda tartışılan federasyonla alakası bulunmadığını iddia etti ve Makarios’un, 1977 Doruk Anlaşması uyarınca serbest yerleşim, dolaşım ve mülkiyet hakkı arzu ettiğini öne sürdü.

II. Hrisostomos, Makarios’un yaşadığı dönemlerde adada Türk kökenli vatandaşlar bulunmadığını; Makarios’un hiçbir Kaçak Bahis zaman “iki bölgeli federasyondan” bahsetmediğini ve alenen “çok bölgeli bir federasyon” arzusu içerisinde olduğunu ifade etti.

Gazete, II. Hrisostomos’un bu açıklamalarıyla ilgili “metafiziksel bir çabayla Makarios’un ölümden sonraki düşüncelerini okuduğu” yorumunu yaptı.
Kaynak: cha