Irak merkezi hükümetine bağlı askeri kuvvetler ile Kürt yönetimine bağlı Peşmerge güçleri arasında tırmanan gerginlik nedeniyle taraflar arasında oluşturulan komisyon, sorunları çözmek için yetkilendirildi.

Irak’ın kuzeyindeki Suriye sınırını koruyan Peşmerge kuvvetleri ile Irak ordusu arasında geçtiğimiz günlerde sınırı koruma hadisesi nedeniyle gerginlik çıkmıştı. Bunun üzerinde ABD askeri yetkililerinin de bulunduğu ortak bir komsiyon kuruldu. Yapılan toplantılarda peşmergenin kendi var olduğu bölgeleri Irak ordusunun ise var olduğu bölge ve sınırları koruyacağına karar verildi. Bu nedenlede ülkenin kuzey kesimine gelen Irak ordusunun ise geri çekilmesi kararı alındı.

Konuyla ilgili Erbil’de bir basın toplantısı yapan Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cebbar Yaver, Maliki hükümeti tarafından 37 ve 38 bölüklerin Kürt bölgesine gönderilmesini gerginliğe Modabet sebep olduğunu belirtti.

Tarafların birbirlerinden haberlerinin olmaması nedeniyle çatışmaya ramak kaldığına dikkat çeken Cebbar Yaver, bu problemleri çözmek için Erbil ile Bağdat’taki yetkililer görüşmelere başladığını ifade etti. Yaver, görüşmelerde ABD’den iki general ile ABD Başkonsolsunun da hazır bulunduğuna dikkat çekerek, "Taraflar arasında yedi maadelik bir anlaşmaya varıldı. Bu anlaşma Maliki ile Barzani’nin oyanına sunulduktan sonra yürülüğe girecek. Irak askeri güçlerinin kendi bölgelerine çekilmeleri, peşmergenin var olduğu bölgede koruma ve kollama görevinin devam etmesi, taraflar arasında oluşturulan Yüksek Konseyin bölgelerin hangi güçlerin koruyacağına karar vermeleri, Yüksek Konsey var olan bilgi kirliğinin önüne geçmesi için çalışmalarda bulunması gibi maddeler üzerinde anlaştı." dedi.

Yaver, anlaşmayı Bölge Başkanı Mesud Barzaninin imzaladığını, ancak henüz Başbakan Nuri Maliki’nin henüz imzaladığınada dikkat çekti.
Kaynak: cha