Almanya'da yaklaşan kongrede parti içi gerilimi gidermek maksadıyla yönetim kurulu değişikliğine gidecek olan Hıristiyan Demokratik Birlik'te (CDU), Angela Merkel'in yardımcılığını beş kişi üstlenecek. Parti başkanı yardımcılığı kontenjanın dörtten beşe yükseltilmesinin yaklaşan adaylık seçimlerinde doğacak iç çekişmelerin önünü tıkaması umuluyor.

Parti başkan yardımcılığı için adaylık başvurularını tarafız olarak inceleyeceklerini duyuran parti merkezi, daha önce Saksonya Genel Başkanı Stanislaw Tillich ve Saarland Genel Başkanı Annette Kramp-Karrenbauer'in bu sayının artırılması yönünde girişimleri olduğu belirtildi. Bazı çevreler ise partinin bu hareketini yaklaşan adaylık seçimlerinde doğacak iç çekişmelerin önünü tıkamak amacını taşıdığını belirtti.

Daha önce CDU'da başkan yardımcısı sayısının bir kaç kez değiştirildiği biliniyor. 1977 ile 1989 arası yedi başkan temsilcisinin yer aldığı partide bu sayı, 1990'daki Almanya'nın yeniden birleşmesiyle Başkan Helmut Kohl tarafından bire düşürüldü. Ancak bu değişiklik fazla sürmedi ve 1992'de parti temsilci sayısını dörde yükseltti.
Kaynak: cha