TÜBİTAK, Japonya ve Avrupa ülkelerinin işbirliğiyle yapılacak 'Afetlere Karşı Dayanıklılık' ve 'Verimli Enerji Depolama ve Dağıtım' konularında ortak bir çağrı yayınladı. CONCERT-Japan projesi kapsamında yayınlanan çağrı ile Japonya ve Avrupa ülkeleriyle ortak Ar-Ge çalışmalarına imza atılacak. Çağrı kapsamında 'Afetlere Karşı Dayanıklılık' ve 'Verimli Enerji Depolama ve Dağıtım' alanlarında çok ortaklı araştırma ve yenilik projeleri desteklenecek. Ortak çağrıya, Japonya’nın yanı sıra, Belçika, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Norveç, Slovakya, İspanya, Romanya, İsviçre ve Türkiye olmak üzere 12 farklı ülkeden 15 kuruluş fon sağlıyor.

        Türkiye’de TÜBİTAK tarafından desteklenen çağrı, enerji verimliliği ve büyük ölçekli afet konularında Japonya ve Avrupa’nın işbirliği yaparak yeni teknolojiler geliştirmesini sağlayacak. Japonya’dan ve Avrupa’dan ortakların katılımıyla oluşturulacak olan en az üç ortaklı Ar-Ge projeleri destekleneceği çağrının başvuruları 3 Eylül tarihinde başladı. Başvurular 15 Kasım'da sona erecek. Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında Japonya ile Avrupa ülkeleri arasında Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirilmesini hedefleyen CONCERT-Japan’ın koordinatörlüğünü TÜBİTAK yürütüyor.

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı Uluslararası İşbirliği (INCO) alanında, AB-Japonya bilim ve teknoloji işbirliğinin eşgüdümünü hedefleyen 'CONCERT-Japan' projesi TÜBİTAK’ın koordinatörlüğünde 1 Ocak 2011 yılında başladı. 3 yıl sürecek proje, 31 Aralık 2013’de sona erecek. 7. Çerçeve Programı Uluslararası İşbirliği alanında Türkiye’nin koordinatörlüğünde yürütülen tek proje olan CONCERT-Japan konsorsiyumunda 10’u Avrupa ülkelerinden, 3’ü de Japonya’dan olmak üzere çoğu fon sağlayıcı kuruluş olan 13 ortak yer alıyor. Proje, Avrupa-Japonya arasında ortak bilimsel ve teknolojik araştırma önceliklerini belirlemeyi, bu doğrultuda ortak araştırma faaliyetleri gerçekleştirmeyi amaçlıyor.
Kaynak: cha