Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas; iki kesimli, iki toplumlu federasyonun Başpiskopos Makarios’un kendilerine miras bıraktığı bir emanet olduğunu söyledi. Hristofyas, Kıbrıs sorununun mümkün olan en kısa zamanda gerçekleşecek çözümü için mücadele etmekte olduklarını ileri sürdü.

Rum Simerini gazetesinin “Makarios’un Tarihi Uzlaşması Pusulamızdır” başlıklı haberine göre Hristofyas, Başpiskopos Makarios’un ölümünün 35’inci yıldönümü dolayısıyla, Makarios’un doğum yeri olan Baf kazasına bağlı Panaya köyünde gerçekleştirilen anma etkinliğinde bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, bugün Başpiskopos Makarios’un siyasi emanetlerini her zamankinden daha fazla canlı tutmaları gerektiğini Restbet dile getiren Hristofyas, Makarios’a atfen “tavrından örnek almaları gerektiğini” söyledi.

Makarios’un kendisini sadece ruhbaniyete adamadığını; bütün hayatını vatan, özgürlük ve demokrasiye adadığını ifade eden Hristofyas, Makarios’un “trajedinin büyüklüğünün tam anlamıyla farkına vararak, 1977 Doruk Anlaşmasında, iki kesimli-iki toplumlu federasyonu kabul etme hususundaki cesur ve kesin kararı aldığını” anlattı.

Kıbrıs sorununa barışçıl, yaşayabilir ve işler bir çözüm bulunması çabasında, Makarios’un çizdiği yolda yürümekte olduklarını da söyleyen Hristofyas, Makarios’un tarihi uzlaşısı temelinde, Kıbrıs sorununun mümkün olan en kısa zamanda gerçekleşecek çözümü için mücadele etmekte olduklarını ileri sürdü.
Kaynak: cha