Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gaziantep’teki de dahil son dönemde artan terör saldırılarının sadece Suriye’deki gelişmelerle irtibatlı olduğunu söylemin eksik bir teşhis olacağını ifade etti. Türkiye’nin Ortaoğu’da artan etkisinden rahatsız olanların, rahatsız edici bazı eylemleri teşvik ediyor olabileceğini belirten Davutoğlu, “Teröre karşı tedbirimizi alırız ama Ortadoğu bölgesinin geneliyle ilgili vizyoner tutumumuzdan vazgeçmeyiz. Terörün bu şekilde kullanılmasına izin verirseniz bütün dış politikanızı terör esir almış olur. Buna izin vermeyiz.” dedi.

Bakan Davutoğlu, NTV’de katıldığı bir programda gazetecilerin sorularını cevapladı. “Terör Türkiye’de bu haftanın, bu ayın bu yılın meselesi değil. Tek bir faktör ile izah etmenin mümkün olmadığı aşikar. Terör olgusunun sadece ve özellikle de Suriye’deki gelişmelerle irtibatlı ve ondan kaynaklandığını söylemek eksik bir teşhis olur.” diyen Davutoğlu, Gaziantep saldırısıyla ilgili “Arkasındaki dış bağlantılar tabii ki araştırılacak. Ancak bilelim ki terör olayları tek bir faktörle izah edilemeyecek kadar karmaşıktır.” ifadelerini kullandı. Şu anda ulaşılan veriler itibariyle bu saldırıda içerdeki unsurların ağırlık kazandığını ifade eden Davutoğlu, “Tabii sadece Suriye değil bütün Ortadoğu resmi ve hatta Suriye’deki genel trend, bütün olayların değerlendirilmesinde hep göz önünde bulundurulur.” diye ekledi.

Genel olarak dış politikaya gelen eleştirileri değerlendiren Davutoğu, İran’a yaptırımlara BM’de hayır oyunu verirken ne kadar bağımsız ve Ankara’da karar alınmışsa bugün de Suriye konusunda aynı şekilde karar aldıklarını; aynı ahlaki ve ilkeli tutumu takındıklarını vurguladı. İran’dan bu politikaya karşı bir ‘ödeme’ yapmadığının belirtilmesi üzerine Davutoğlu, “Biz kimseden ödeme beklemeyiz, bizim ödememizi tarih yapar, milletin yargısı yapar." ifadelerini kullandı.

Son terör saldırılarının, Türk kamuoyunda dış politikaya yönelik desteği azaltması ihtimalinin de gündeme getirilmesi üzerine Davutoğlu, “Kamuoyu yoklamalarında yüzde 70’lere varan destek söz konusu. Birileri bizi ödüllendirsin diye Suriye halkının yanında yer alıyor değiliz. Tarihi sorumluğumuzun gereği olarak… ‘Bize ne?’ sorusu bir Türkün sormaması gereken bir sorudur. Bu coğrafyada yaşayan birinin sormasını ben zül addederim.” diye konuştu.

Terör saldırılarının Türkiye’nin dış politikasına sekte vurmaya yönelik olabileceği sorusuna cevap veren Davutoğlu, şunları söyledi: “Ortadoğu’da artan etkimizden içeride ve dışarıda rahatsız oluyor olabilir. Bizi rahatsız edecek eylemleri teşvik ediyor da olabilir. Bunların hepsinin hesabını yaparız. Ama spekülatif, elimizde delil olmadan da yapmayız. Bir veri varsa değerlendiririz. Hiçbir ülkeyi, ülke grubunu, etnik ya da mezhebi grubu da karşımıza almayız. Teröre karşı tedbirimizi alırız ama Ortadoğu bölgesinin geneliyle ilgili vizyoner tutumumuzdan vazgeçmeyiz. Terörün bu şekilde kullanılmasına izin verirseniz bütün dış politikanızı terör esir almış olur. Buna izin vermeyiz.”
Kaynak: cha