Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Esed, kendisiyle son görüşmenizde kendi veya ailesinin kişisel durumuyla ilgili herhangi bir talepte bulundu mu?” sorusuna “Oraya girmeyelim çünkü o hâlâ konuşulabilecek bir konudur.” cevabını verdi.

NTV televizyonunda soruları cevaplayan Ahmet Davutoğlu, Beşşar Esed’le 7 saat süren görüşmesinde her şeyi konuştuklarını ifade etti. Esed’in mensubu olduğu Nusayri azınlıkların yeni Suriye’de garanti altına alınması teklifini de yaptığını açıklayan Davutoğlu, “Anayasaya,her yere bunu derç edelim. Ne gibi garanti istiyorsanız bir rövanş kültürünün ortaya çıkmaması için Türkiye ve uluslararası toplum olarak bunu sağlayalım. Nusayrilerin haklarını korumak için her türlü tedbiri alalım.” dediğini aktardı.

“TEHCİR EDİLEN ERMENİLERE DE KAPIMIZI AÇARIZ”

Bakan Davutoğlu, Türkiye’de misafir edilen Suriyelilerin büyük çoğunluğunun Sünni Arap ve Türkmen olduğunu belirterek, “Yarın birilerin Nusayrilere zulmederse, Hıristiyanlara zulmederse, onlara da aynı şekilde misafir ederiz. Kürtlere de zulmederse onların da haklarını, hukuklarını koruruz.” dedi.

Davutoğlu, 1915’te Suriye’ye tehcir edilen Ermenilerin de buna dahil olup olmadığının sorulması üzerine, “Böyle bir insani durumda 1915 de dahil her şey, unutturur. Bizim kültürümüzde nefret, kin, rövanş anlayışı yoktur. Bugün gelsinler, kim olursa olsun kapımız açıktır.” diye konuştu.
Kaynak: cha