Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) Dışişleri Bakanları 4. Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoglu, toplantının ardından Türk basın mensuplarına bugünkü temasları ve toplantı hakkında açıklamalarda bulundu.

Toplantının bir çok açıdan imkanlar oluşturduğunu kaydeden Davutoğlu, "Her şeyden önce Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı 1992 yılında Nursultan Nazabaveyvin teklifi ile başladı. 2010 yılında Türkiye bu toplantının dönem başkanlığını üstlendikten sonra büyük bir ivme kazandırdık. Uluslararası platformunda bugün çok sesi duyulur duruma gedi. 24 üyesi bulunuyor. İran ile İsrail ve Filistin’in aynı platformunda bulunduğu tek örgüt. İki yılda önemli adımlar katettik. Bugün 20. yıldönümü ve dışişleri bakanları toplantısı yapıldı. İki yıl daha Türkiye bu konferansın dönem başkanlığını üstlenecek. Daha sonra dönem başkanlığı Çin’e geçecek."dedi.

CICA’nın, Asya'da ortak görüşün yerleşmesi, Orta Doğu’dan Pasifik’e kadar geniş bir alanda barış ve refahın sağlanmasında önemli roller üstleneceğini kaydeden Davutoğlu, "Bu Türkiye için çok önemli bir hedeftir." dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı bir saati aşan görüşmesi hakkında da açıklamalarda bulunan Davutoğlu, "Lavrov'la bir saati aşkın görüşmede bulunduk. Özellikle de Suriye konusunu ele aldık. Önümüzdeki iki ayda Suriye konusunda istişareler yapmaya karar aldık. Tabii iki ülke arasında bazı görüş ayrılıklarımız var. Gelecekte Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, Suriye’de istikrarın temin edilmesi konusunun ortak fikiri paylaşıyoruz. Bu hedeflerin nasıl gerçekleşebilmesini ilerdeki dönemde ele alacağız." diye konuştu.

Lübnan’da kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan Türk vatandaşıyla alakalı olarak da Bakan Davutoğlu, uzun zamandır Lübnanlı yetkililer ile temas içinde olduklarını, Kazakistan’a hareketinden öncede Sayın Mikati’nin kendisini arayarak Tufan beyle alakalı güzel haberi verdiğini söyledi. Lübnan Dışişleri Bakanı Makati’nin kendilerine jest yaparak Tufan beyi kendi uçağı ile göndermek istediğini kaydettiğini söyleyen Davutoğlu, mümkünse ailesinin yaşadığı Marmaris'e göndermelerini istediğini belirtti.

Bütün bu gelişmeleri yakından takip eden Azerbaycan’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile paylaştığını hatırlatan Davutoğlu, "Ben bu vesile ile kendisine ve ailesine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah böyle bir hasret ve acı göstermesin. Bu mutlu barışa katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Davutoğlu şöyle devam etti: "Özellikle Lübnan hükümetine, Sayın başbakanına , meclis başkanına ve içişleri bakanına, istihbaratına teşekkür ediyorum. Şunu ayrıca ifade etmek istiyorum. Türk vatandaşlarımız dünyanın her yerine hareket ediyor. Tabii bazı eksiklikler söz konusu olabilir. Türkiye büyük bir devlet. Bütün vatandaşları bulundukları yerlerde korumak ve onların sağ salim olarak yurduna dönmeleri için büyük çaba sarf ediyor."
Kaynak: cha