Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) Dışişleri Bakanları 4. Toplantısı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kazakistan Dışişleri Bakanı Yercan Kazıhanov'un eş-başkanlığında Kazakistan'ın başkenti Astana'da başladı.

Aile fotoğrafının çekilmesinin ardından AİGK/CICA'nın kuruluşunun 20. yılı dolayısıyla düzenlenen anma oturumu Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in konuşmasıyla başladı.

Toplantıya katılan delegelere teşekkür eden Nazarbayev, Kazakistan’ın inisiyatifi ile kurulan örgütün bölgesel ve uluslararası barışın sağlanmasında önemli rol üstlenmesi gerektiğini ve bu çerçevede üye ülkeleri daha aktif olmaya davet etti. Örgütün şu anda dönem başkanlığını ikinci kez 2014 yılına kadar Türkiye’nin yaptığını hatırlatan Nazarbayev, CICA’nın uluslararası saygınlığının artmasında Türkiye’nin önemine vurgu yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da toplantının verimli geçmesini diledi. Anma oturumunun ardından toplantıya kısa bir ara verildi.

24 üye ülke ile 8 gözlemci ülke ve 3 gözlemci uluslararası kuruluşun katıldığı toplantının sonunda bir bildirinin yayınlanması bekleniyor.

Kazakistan'ın kurucusu olduğu ve 2014 yılı ortasına kadar AİGK/CICA Dönem Başkanlığını Türkiye'nin yaptığı toplantıya, 6 misafir ülke ve 14 misafir uluslararası kuruluş da davet edildi.

Toplantılar sonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kazakistan Dışişleri Bakanı Yercan Kazıhanov'un katılımıyla bir basın toplantısı yapılacak.
Kaynak: cha