Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Norveç’te 77 kişiyi katleden katil zanlısına verilen 21 yıl hapis cezasının 'hakkaniyetten ve adaletten uzak' bir karar olduğunu söyledi. Bozdağ, yeni katliamlara yol açılmaması için Norveç yasama organının mevzuatını gözden geçirmesini de tavsiye etti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yozgat'ta bugün vefat eden işadamı Hakkı Can'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Bozdağ, taziye ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Norveç yargısının 77 kişinin katiliyle ilgili verdiği kararın adalete duyulan güveni zedeleyici olduğuna dikkati çekti. Bozdağ şöyle konuştu: "77 insanın katiline öldürdüğü insan başına 3 ay 27 gün hapis cezası verilmiş. İyi halden tahliye olması halinde 1 ay 17 günlük bir kişiyi öldürmenin karşılığı infaz yolunu açan bir karar. Bu karar, insanların adalete olan duygusunu zedelemiştir, inancını yok etmiştir. Bu karar aşırı sağcıları memnun eden bir karardır. Yeni Breivikleri azmettirici bir karar. Tahrik edici bir karar. Aşırı sağcıları başkaca cinayetler ve katliamlar gerçekleştirme konusunda cesaretlendirici tahrik edici bir karar. Onlara yol gösterici bir karar. Böyle bir karar olamaz. Yani 77 insanı öldürecek bir kişi, toplam 21 yıl ceza vereceksiniz. Her insan başına 3 ay 27 gün hapis düşecek. Yatarıda kişi başına bir ay 17 gün olacak. Bunu vicdanlar kabul etmez, adalet kabul etmez. Hiçbir şey kabul etmez."

NORVEÇ YASAMA ORGANI MEVZUATINI GÖZDEN GEÇİRMELİ

Bozdağ, mahkemenin Norveç hukukuna göre, en üst limitten ceza vermesine rağmen, 21 yıllık hapis cezasının kanunların adaleti gerçekleştirmeye uygun olmadığını gösterdiğini belirterek, "Umarız ki bu konuyla ilgili Norveç yasama organı mevzuatını yeniden gözden geçirir. Bu tür radikal ve aşırı sağcı kişilerin yeni cinayetler işlemesine bu karar zemin hazırlamaz. Dileğimiz temennimiz o dur. Yeni Breivikler türemez, dileğimiz budur." diye konuştu.

PKK KONUSUNDA TEREDDÜT YOK

Gaziantep’teki saldırının PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği konusunda başlangıcından beri herhangi bir tereddütlerinin olmadığını söyleyen Bozdağ, "Bu terör saldırısının PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği konusunda bizim başından beri herhangi bir tereddüdümüz yoktur. Terör örgütünün eylemidir, bunu zaten basınla paylaştık. Çünkü terör örgütünün geçmişe dönük sicili bu yönüyle kabarık. Bütün sicili bu tür saldırılarla dolu. Ancak kamuoyundan eyleme tepkiler yükseldiğinde, çocuklar ve kadınların hayatını kaybettiği eylemlerde örgüt bu tür olayı üstlenmeme yolunu geçmişte tercih ediyordu. Şimdi de Gaziantep'teki olayda aynısını yapmak istedi. Ama bütün bilgi ve bulgular, deliller apaçık tartışmasız şekilde olayın PKK terör örgütünün işi olduğunu gösteriyor." dedi.

BU EYLEMİ GERÇEKLEŞTİRENLER İNSAN HELE MÜSLÜMAN OLAMAZ

Bu tür eylemleri gerçekleştirenlerin insan olamayacağını, Müslüman hiç olamayacağını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, şöyle konuştu: "Bu saldırıları gerçekleştiren teröristler, onlara destek olan, silah ve maddi destek, başka tür fikri destek veren ya da 'eylem kabiliyetini korusun' diye destek verenler ve bu eylemleri gerçekleştiren ve bunları yöneten, yönlendirenler insan olamazlar. Müslüman hiç olamazlar. Çünkü İslam öldürmeyi değil, yaşatmayı emreder. Türkiye’nin terörle mücadelesi devam edecektir. Bu güne kadar ülkemize dönük hiçbir terör örgütü netice alamamıştır. PKK terör örgütü de netice alamayacaktır, sonu diğerleri gibi olacaktır ve kökü kazınacaktır."

DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI MECLİS'E AİT

BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili bir soruya Bozdağ, "Şuan da tabi bazı açıklamalar yapılıyor, bu konularla ilgili değerlendirmelere yapılıyor bu konu TBMM’nin takdirinde olan bir konudur." şeklinde konuştu.
Kaynak: cha