BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun BM'ye üyeliğinin 10. yılını kutlayan İsviçre’yi ziyaret etti. 10 yıl önce ancak ikinci referandumda halkın BM vizesi vermesiyle 190. üye olan İsviçre bizzat BM genel sekreterinin övgüsüne mahzar oldu. Onuncu yılın şerefine mecliste konuşma yapan BM Genel Sekreteri Ban, "İsviçre, demokrasinin temel yapı taşıdır." dedi.

İsviçre’de dört dilin konuşulmasına rağmen bir millet olarak barış ve huzur içinde yaşayabilmesini bireylerin demokrasi anlayışına bağlayan BM Genel Sekreteri Ban, "Bu ülkenin gücü kozmopolit yapısından geliyor." dedi. Ban, böylesine bir mantaliteye sahip olan bir ülkenin BM'ye de fayda sağladığını vurguladı.

İsviçre'nin BM üyeliğinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen referandum sürecinde iki karşıt grubun liderliğini yapan Joseph Deiss ve Christophe Blocher tutumlarından vazgeçmiş değil. . Blocher’e göre İsviçre, BM'ye üye olarak hem bağımsızlığından hem de tarafsızlığından ödün verdi.

İSVİÇRE’NİN BM’YE KAZANDIRDIKLARI

BM tarihinde bir devlet ilk defa doğrudan demokrasinin aracı olan referandum yoluyla uluslararası örgüte katıldı. Birleşmiş Milletler Örgütünün kayıtlarına 190. üye olarak geçen İsviçre’den beklentiler büyüktü. BM’nin son 10 yılındaki gelişmelerine müdahil olan küçük ama güçlü ülke, belli başlı alanlarda BM’ye sözünü geçirse de bazı noktalarda duvara tosladı.

İsviçre devletinin BM’ye ne kazandırdığı sorununa cevaben uzmanlar ilk olarak BM İnsan Haklar Konseyini sunuyor. 2006 yılında kurulan İnsan Hakları Konseyi’nin gelişim sürecinde İsviçre lokomotif görevi gördü. BM İnsan Hakları Konseyi, BM üyesi her ülkenin insan haklarının korunması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için göstermiş olduğu performansı incelemek ve bu yolla insan hakları durumunu dünyanın her köşesinde iyileştirmek amacıyla Evrensel Periyodik İnceleme adıyla yeni bir izleme mekanizması oluşturdu. Teorik anlamda İnsan Hakları Konseyi problemsiz işlese de çok sayıda eleştirmeni de bulunuyor. Zira konseyde temsilcisi bulunan bazı ülkelerde de insan haklarının çiğnendiği iddia ediliyor.

İsviçre, BM'deki yetki ve etki alanının sınırını geçtiğimiz Mayıs ayında tecrübe etti. BM içerisinde en fazla önem taşıyan Güvenlik Konseyi’nde reform talebini Güvenlik Konseyi dikkate almadı. BM’nin en taze üyeleri arasında olan İsviçre, Güvenlik Konseyi’nde şeffaflığı sağlayacak ve soykırım veya şiddete dayalı büyük insanlık suçlarında veto hakkını kaldıracak bir reform girişimine girdi. Fakat girişimin geri çevrilmesiyle etki sınırlarını öğrendi.
Kaynak: cha