Almanya'da Neonazi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresi soruşturmaları çerçevesinde dosya gizleme ve imha etme skandalı giderek büyüyor. Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu üyeleri, Yeşiller Partili Federal Milletvekili Christian Ströbele'nin hükümete verdiği soru önergesinden aldığı cevapla şoke oldu. Hükümetin cevabında, Alman Askeri İstihbaratı'nın (MAD), NSU üyesi Uwe Mundlos'la ilgili dosyayı gizli tuttuğu ortaya çıktı. Bu yılın başından bu yana soruşturmaları sürdüren Meclis Komisyonu bu durumu ‘skandal' olarak değerlendirdi.

Komisyon üyeleri, konuyla ilgili bizzat açıklamada bulunması için MAD Başkanı Ulrich Birkenheier'in komisyon oturumuna davet edilmesini kararlaştırarak gerekli hazırlıkların yapılması için 6 saat müddet tanıdı. Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu'nun Başkanı Sebastian Edathy, MAD'nin dosyanın varlığını gizlemesini tüm meclis gruplarının eleştirdiğini belirtti. Askeri istihbaratın bu tavrını ‘ihmalkarlık' ve ‘kabul edilemez' olarak değerlendiren Edathy, “Beni dehşete düşürdü. Bunun hesabı sorulacak.” dedi.

Gizlenen dosya ile ilgili bilgi veren Edathy, MAD'nin 90'lı yıllarda Uwe Mundlos'la ilgili dosya tuttuğunu, dosyada Mundlos'un askerlik döneminde aşırı sağcı eğilimli tavırlarıyla dikkat çektiğinin yer aldığını, ancak bu dosyanın mevcudiyetiyle ilgili düne kadar komisyonun haberi olmadığını anlattı.

Komisyon Başkanı Edathy, bunun komisyondan ilk dosya gizleme girişimi olmadığını vurgulayarak, komisyonun bu işi ciddiye aldığının ve olayı aydınlatmakta kararlı olduğunun altını çizdi.

Spiegel-Online'nın iddialarına göre söz konusu dosyanın içeriği bomba niteliği taşıyor. İddialara göre MAD 90'lı yıllarda Uwe Mundlos'u eleman olarak kazanmak istemiş. Ön görüşmelerde Mundlos kendisinin aşırı sağ eğilimli olduğunu kabul etmiş, bu eğilimi ‘dazlak' olduğundan değil devlete karşı provokasyon yapmak istediğinden kaynaklandığını açıklamış. Bu görüşmenin sonunda MAD'nin "Mülteci kabul merkezine saldırı planlanması durumunda bize bilgi aktarır mısın?' sorusuna Mundlos olumsuz cevap vermiş.

KÜÇÜK ADOLF'ÜN İFADESİ ALINDI

Federal Meclis NSU Komisyonu bugün ayrıca gençlik döneminde ‘Küçük Adolf' lakabıyla anıldığı olduğu ortaya çıkan Andreas T.'nin ifadesini aldı. Andreas T.'nin Kassel şehrinde 2006 yılında Halit Yozgat'ın işlettiği internet kafede öldürülmesinden hemen önce kafede olduğu ortaya çıkmıştı. Andreas T. ise cinayetten hemen önce kafede bulunmasının 'tamamen tesadüf' olduğunu söyledi. Andreas T. ayrıca birçok detayı ‘6 yıl önce olduğundan dolayı' unuttuğunu tekrarladı.
Kaynak: cha