Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ile hem ikili ilişkiler, hem bölgesel, hem de uluslararası konularda fikir birliği bulunduğunu ifade etti. Azerbaycan lideri, bütün ilişkilerin kardeşlik, dostluk ve samimiyet çerçevesinde gelişerek devam ettiğini vurguladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın Gebele şehrindeki Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda yaptığı konuşmada Erdoğan’a sık sık “Aziz gardaşım” diye hitap eden Azerbaycan lideri, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısının da verimli geçtiğini ifade etti. Aliyev, bugün yapılan toplantıda Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin İzmir’de yapılan birinci toplantısında alınan kararların uygulanması ve gelecekte yapılacak işler ilgili çok geniş müzakereler yapıldığını aktardı.

Türkiye ve Azerbaycan arasında hiçbir alanda fikir ayrılığı olmadığını belirten İlham Aliyev, hem bölgesel, hem de uluslararası konularda fikir birliği bulunduğunu ifade etti. Aliyev, “Bütün alanlar ve uluslararası kuruluşlarda ülkelerimiz bir birini destekliyor. Bu destek bizim, bölge ve dünya için önemlidir.” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, yaklaşık 20 yıldır devam eden Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili son gelişmeler konusunda da Başbakan Erdoğan’a bilgi verdiğini kaydetti. Aliyev, Dağlık Karabağ sorununun barış yolu ile ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözmek istediklerini belirtti. Aliyev, “Ancak Dağlık Karabağ sorunun çözümüne, Ermenistan’ın ikiyüzlü ve yapıcı olmayan tavrı engel oluyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ancak mevcut ticaret hacminin yetersiz olduğunu, bunu daha da artırmak istediklerini vurguladı. Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) alanında da çalışmaların devam ettiğini söyleyen Aliyev, projeyi 5 yıl zarfında bitirmeyi hedeflediklerini aktardı.

Aliyev daha sonra iki ülke arasında yapılan işbirliğinin diğer alanlardaki çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

İki ülke bakanlarının bugün Gebele’de görüşmeler yaptığını söyleyen Aliyev, bu görüşmelerin aynı zamanda çok samimi, olumlu olduğunu ve bütün görüşmelerin dostluk ve kardeşlik ilişkileri çerçevesinde devam ettiğini kaydetti.

Aliyev konuşmasının sonunda bir daha iki ülkenin bir birine desteğini sürdürdüğüne vurgu yaptı.
Kaynak: cha