ABD’de 11 Eylül kurbanları siyasisiz ve sessiz anıldı.

11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan saldırılar sonucunda hayatını kaybedenler yapılan anma töreni ile anıldı. New York’un Wall Street bölgesinde daha önce bulunan İkiz Kuleler'in yerine yapılan Dünya Ticaret Merkez'inde yapılan törene ölenlerin yakınları katıldı.

Saldırının gerçekleştiği günden bu yana her yıl geleneksel olarak yapılan anma törenine bu yıl herhangi bir siyasetçinin katılmaması ise dikkat çekti. ‘Ground Zero’ olarak da bilinen alanda Amerikan marşı ile başlayan törende, ilk uçağın binanın kuzey kulesine çarptığı saldırı zamanı 08.46’da kilise çanları ile saygı duruşunda bulunuldu. O saatten sonra saldırıda ölenlerin isimleri tek tek okunmaya başlandı. Daha sonra söz alan ölenlerin yakınları, bu yılki anma törenine siyasilerin katılmamasını olumlu karşılarken, bazıları ise saldırının bütün Amerika'ya yapıldığını bu nedenle siyasilerin de törende olması gerektiğini söyledi.

11 Eylül saldırısının yaşanmasından hemen sonra olay yerine gelen itfaiye görevlisi Can Corrignn, saldırı sonucu hayatını kaybeden mesai arkadaşlarını anmak için elinde Amerikan bayrağı ile tören alanına geldi. O günü hatırlamanın kendisini çok olumsuz etkilediğini ifade eden Corrignn, saldırıdan hemen sonra bazı yaralıların kendilerini binadan attıklarına şahit olduğunu söyledi.

TÖREN ALANININ DIŞINDA YİNE PROTESTO VARDI

Anma törenin yapıldığı saatlerde tören alanının dışında bir araya gelen birçok Amerikalı vatandaş, 11 Eylül saldırısının El Kaide tarafından yapılmadığını savundu. Saldırı anını anlatan bir resim çizen Frank Craven, saldırının söylendiği gibi El Kaide tarafından yapılmadığını, olayın içinde Amerikan yönetimininde olduğunu iddia etti. Bazı Amerikalı vatandaşlar ise bu iddiaların asılsız olduğunu ifade ederek, bu tarz protestoları yapanlara anlam veremediklerini söylediler.

Amerika’nın İsrail’i desteklemesine karşı olan bir vatandaş ise elinde taşıdığı "İsrail = 9 Savaş" pankartı ile Amerika'nın İsraile artık dur demesi gerektiğini söyledi.

Başkan Barack Obama ve eşi Michelle Obama ile birlikte sadece Beyaz Saray'da gerçekleştirilen saygı duruşuna katıldı. Pentagon'da yapılan törene ise Savunma Bakanı Leon Pannetta katıldı.
Kaynak: cha