Türkmenistan, enerji stratejisini uzun vadeli işbirliği yönünde şekillendiriyor. Bu çerçevede Aşkabat, doğalgazın ihraç yollarını çeşitlendirmek için çaba harcıyor.
Türkmenistan’ın doğalgaz ve petrol sektöründeki gelişmeler, başkent Aşkabat’ta düzenlenen uluslararası konferansta ele alındı. Aşkabat yönetiminin, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dönem başkanlığı kapsamında düzenlediği konferansa, BDT İcra Sekreteri Sergey Lebedev, Tacikistan Enerji ve Sanayi Bakanı Şerali Gul, yabancı misyon şefleri ve çok sayıda üst düzey Türkmen yetkilisi katıldı. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un doğalgaz, petrol ve enerjiden sorumlu iki yardımcısı da konferansta hazır bulundu. Berdimuhamedov konferans katılımcılarına yazılı mesaj gönderdi. Türkmen lider mesajında, enerji alanında işbirliğine açık olduklarını belirtti.

Konferansın ilk oturuma katılan Devlet Başkanı Yardımcısı ve Hidrokarbon Kaynakları Kullanma ve Yönetme Ajansı Başkanı Yahşıgeldi Kakayev, doğalgaz ihraç yollarını çeşitlendirme yolunda önemli adımlar attıklarını kaydetti. İstikrarlı doğalgaz tedariki için enerji güvenliğinin önemli olduğuna dikkat çeken Kakayev, hem karada hem de denizde enerji kaynaklarını bakımından zengin rezervlere sahip olduklarını belirtti. Türkmen yetkili, bunun da istikrarlı doğalgaz tedariki konusunda uzun vadeli anlaşmaların imzalanmasına imkan sağladığını ifade etti.

Türkmen gazının Avrupa ve Asya pazarlarına ulaştırılması konusunda doğrudan görüşmelerin yapıldığını söyleyen Kakayev, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) ve TransHazar doğalgaz boru hattı projeleri üzerinden çalışmaların yapıldığını dile getirdi.
Kakayev, Hazar Denizi’nin Türkmen kıyısının hem doğalgaz hem petrol bakımından zengin olduğunu ifade ederek, Hazar bölgesinde yabancı şirketlerin büyük ilgi gösterdiğini belirtti.
Türkmen yetkili, dünyanın birçok bölgesinde kriz olmasına rağmen, dünya ülkelerinin enerjiye olan ihtiyacının azalmayacağını belirtti. Kakayev, bunda çoğu ülkelerin nükleer santralleri kullanmakdan vazgeçmelerinin etkili olduğunu ifade etti.

“ENERJİ SEKTÖRÜNE YENİ YATIRIMCILAR BEKLİYORUZ”

Konferansta konuşan Türkmenistan Petrolgaz ve Maden Kaynakları Bakanı Kakageldi Abdullayev, dünya enerji devlerini ülkesine yatırıma davet etti. Ülkesinde 130’dan fazla doğalgaz sahasının bulunduğunu ve bunların 50’sinde araştırma faaliyetlerinin yapıldığını söyleyen Abdullayev, yabancı şirketlerin yeni yatakların araştırılması alanındaki ihalelere katılabileceklerini kaydetti.

Türkmenistan'ın toplam enerji rezervinin 71,21 milyar ton kömüre eşdeğer yakıta eşit olduğu açıklayan Türkmen Bakan, bu rezervin 53,01 milyar tonunun karada, 18,2 milyar tonun ise denizde olduğu ifade etti. Türkmen Bakan, Türkmenistan'daki yüzlerce doğal gaz sahasından biri olan Galkınış sahasının toplam rezervinin 26,2 trilyon metreküp olduğunun da altını çizdi.
Konferansa katılan BDT İcra Sekreteri Sergey Lebedev konuşmasında, Türkmenistan’da 2011 yılında 60 milyar metreküp doğalgaz ve 11.5 milyon ton petrol üretildiğini söyledi. Lebedev, Türkmenistan’ın enerji bakımından önemli bir ülke olduğunu ifade etti.

Ayrıca konferansta yapılan konuşmalarda, İngiliz petrol şirketi BP’nin, Türkmenistan’ı dünyanın en büyük 4. doğalgaz rezervine sahip ülke olarak dünyaya duyurduğu da belirtildi.
Türkmenistan'da 2030 yılına kadar doğalgaz üretiminin 230 milyar metreküpe, petrol üretiminin ise 67 milyon tona çıkarılması hedefleniyor. Mevcut verilere göre, dünyanın en büyük 4. doğal rezervlerine sahip ülke olan Türkmenistan, günümüzde Rusya, Çin ve İran'a doğal gaz ihraç ediyor.



Kaynak: cha