Türk Lirası, ABD doları karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Serbest piyasada dolar son bir hafta içinde 1,83 TL’den 1,77 TL’ye gerilerken, euro da 2,23'ten 2,20 TL'ye geriledi. Piyasu uzmanları, bu durumda; ABD’de beklentilerden iyi gelen tarım dışı istihdam verisi ile Avrupa Merkez Bankası’nın darda olan ülkeler İtalya ve İspanya’dan tahvil alacağı haberlerinin etkili olduğunu ifade etti.
        Dolardaki düşüşü Cihan'a değerlendiren piyasa uzmanları, kısa vadede düşüşün devam edeceğini öngörüyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, bunda ABD tarım dışı istihdam oranlarının önemli rol oynadığını vurguladı. Yıldırımtürk, anılan ülkeden gelen rakamların olumlu olup TL’ye dayalı yatırımlara ilgiyi artırdığını bildirdi. İnfo Yatırım Analisti Selim Işıklar ise bu aralar yabancıların Türkiye sermaye piyasalarına girdiğini, elinde bulunan dolarları sattıklarını dile getirdi. Bu sebeple TL’nin dolara karşı değerinin arttığını aktardı. Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber de son dönemde yabancıların Türkiye’ye ilgisinin arttığını belirtti. Kaynağı belirsiz 16 milyar doların ülkeye girdiğini ileri süren Reçber, bunun dolara satış getirdiğini belirtti.

        Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Şu an Avrupa Merkez Bankası’nın İtalya ve İspanya’dan tahvil Taraftarium alacağı gibi bir algı var. Bu durum Avrupa’da bir derlenme toplanmaya işaret ediyor. ABD’de de tarım dışı istihdam tahminleri aştı. Rakamlar olumlu geldi ve iyimserliği artırdı. Böylece yabancılar gelişmekte olan ülkelere yönlendi. Doğal olarak Türkiye’de TL’ye dayalı yatırımlara ilgi arttı, borsa yukarı yönlü oynama eğilimine girdi. Tahvilde faizler yüzde 8’den 6’ya indi.” ifadelerini kullandı.

        Türkiye’de rakamların gayet olumlu olduğunu anlatan Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Malum, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçen ay enflasyonun yukarılarda olacağı uyarısı yaptı. Ama öyle olmadı. Tabii ardından Merkez Bankası’nın faiz indireceği yorumları yapıldı. Burada da TL’ye dayalı yatırımlar arttı. Kanımca anılan faktörlerin tamamı dövizin gerilemesine emaredir." dedi.

        Doların gerileme eğiliminden dolayı ihracatçıların şikâyeleri olacağını savunan Yıldırımtürk, şöyle devam etti:

        "Onlardan ‘Temmuz ayı gibi ağustos ayında da ihracatta inişler görülebilir’ sözlerini duyabiliriz. Ama Merkez Bankası dolara hemen müdahale etmeyecektir, bu durumu bir süre seyredecektir. Şu an dolarda 1,77 seviyeleri söz konusu. Merkez Bankası eğer euro-dolar paritesinin 1,24,9-1,25 olması halinde hemen müdahalede bulunmayacaktır. Diğer yandan enflasyonu olumlu etkileyecek faiz indirimlerini devam ettirecektir. Tabii içeriden kaynaklanan bir şey değil de ABD’den gelecek verilerden ve eurodan kaynaklı tedirginlik olursa dolar 1,80 seviyesine gelebilir. Temelinde dolar gelecek dönemde 1,75’e kadar geri çekilebilir; euro- dolar 1,24,9-1,25 seviyesine geldiği takdirde. O zaman dolar kısa vadeli alım için uygun olur."

        "PARA AKIŞI OCAK'TAN BU YANA DEVAM EDİYOR"

        İnfo Yatırım’dan Selim ışıklar ise 2012 Ocak ayından bu yana Türkiye sermaye piyasalarına yabancı para girişinin fazla olduğuna temas etti. Bu girişlerin ağırlıklı tahvil ve borsada olduğunu belirten Işıklar, “Yine faiz oranları 2012 Ocak ayından beri gerilerde. Bütün, bunlar yabancı ilgisini ortaya koyuyor. Yani yabancılar dolar satarak Türkiye’ye geliyor." diye konuştu.

        Paritelerde, FED ve Avrupa Merkez Bankası’nın toplantılarının ardından gevşemeler olduğunu ifade eden Işıklar, “Buralarda parasal genişleme haberi gelmesi bile borsalarda talep yarattı. Euro-dolar paritesi de 1,21-1,24’e kadar tepki verdi, baskı unsuru oluşturdu." yorumlarını yaptı.

        ABD’de şu an seçimlere odaklanıldığını aktaran Selim Işıklar, bu dönemde FED’in parasal genişlemeyi elinde silah olarak bulundurduğundan; spekülatörlere ‘Parasal likidite yeterli’ iletisinin verdiğinden söz etti.

        Işıklar, ABD’de tarım dışı istihdamın olumlu olduğuna, doların gerilemesinde büyük rol oynadığına işaret etti. Liranın diğer para birimlerine oranla güçlü durduğunu, dolarda dip olarak belirlenen 1,74 TL’ye yaklaşıldığını iddia etti. Burada destekleyici hamleler yapabileceğini öğütledi.

        "KAYNAĞI BELİRSİZ 16 MİLYAR DOLAR GELDİ"

        Türkiye’nin makro ekonomik verilerinin iyi olduğunu kaydeden Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber de şunları kaydetti:

        "TL, ocak ayından bu yana dolar karşısında değeri artan ender para birimlerinden. Diğer para birimlerinin hemen tamamı değer yitirdi. Son dönemde Türkiye’ye olan ilgi arttı. Kaynağı belirsiz 16 milyar dolar ülkeye geldi. Öte yandan teşvik paketleri, cari açık ile ilgili alınan aşamalar olumlu beklentileri destekliyor. Bütün bunlara bağlı olarak da dolar satış eğilimine girdi. Ülkede memnun eden rakamlardan biri de enflasyon. Enflasyon yerli tahvillere olan ilgiden geriliyor. Yabancılar, tahvil alırken doları bozuyor. TL ile tahvil alma eğilimine giriyor. ABD’de verilerin iyi olması halinde Amerikan tahvilinden kaçış olacak. Yabancı tahviller dolardan çıkacak. Dolar değerini kaybetmesini bu anlamda önemsiyoruz. ABD’de istihdamın artışı olumlu bir ortam oluşturdu. Bu olumlu ortam, gelişmekte olan ülkelere ilgi odağı haline getirdi. Türkiye’de tahvil ve borsaya yabancı para girişi katlanırken, TL’nin dolar karşısında değeri arttı."

Kaynak: cha