Kıbrıs Rum Kesimi’nin Rusya’dan talep ettiği 5 milyar Euro kredi talebine kısa vade için olumsuz cevap geldi.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov basına yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum Kesimi’nin kredi talebine olumlu ya da olumsuz cevap verilmesinin kısa sürede imkansız olduğunu söyledi.

Siluanov, “Kıbrıs tarafından konu detaylandırılıyor. Ancak biz henüz yakın dönemde çözülmesi gerektiği konusunda bir anlayışa ulaşmadık…” dedi.

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Sergey Storçak, daha önce yaptığı değerlendirmede ek bilgi beklediklerini, konunun gündemlerinde olduğunu kaydetmişti.

Kıbrıs Rum Kesimi Euro Bölgesi’nde yaşanan borç krizi nedeni ile zor günler yaşayan yerli bankaların finansmanı için Rusya’dan 5 milyar Euro kredi talebinde bulunmuş, Rus basını da geçen haftalarda Moskova’nın talebi onayladığı yönünde haberler yayınlamıştı.

Ria Novosti haber ajansı geçen yıl Moskova’nın 2,5 milyar Euro borç verdiğini, bu rakamın da Rum Kesimi’nin gayrisafi milli hasılasının yüzde 10’una denk geldiğini hatırlatmıştı.

Kıbrıs Rum Kesimi Bankalarının Yunan yatırımcılarla aldığı risk 23 milyar Euro’yu aşıyor. Bu rakam Kıbrıs Rum Kesimi’nin 17,3 milyar Euro’yu bulan 2011 gayri safi milli hasılasından çok daha fazla.
Kaynak: cha