Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, hapis cezasının kaldırılmasının ardından karşılıksız çek sayısının arttığını söyledi. Bu sebeple yeni bir uygulamaya gideceklerini, artık ödenen ve ödenmeyen çeklerin kaydedileceğini, bunun da ilgilileri tarafından görülebileceğini kaydetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Uluslararası İş Forumu, 'Kriz Zamanında Özel Sektör: Avrupa ve Ortadoğu Arasında' konulu panelle devam etti. Panele Merkez Bankası Başkanı Erdemı Başçı, Avrupa Odalar Birliği (Eurochambers) Başkanı Alessandro Barberis, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Genel Sekreteri Jean Guy Carrier ile İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Başkanı Shaikh Salah Kamil katıldı.

Panelde ekonomiye para yerine güven enjekte etmenin önemli olduğunu vurgulayan Başçı, "Büyüme 3 sac ayağına oturur. Bunlardan biri fiyat istikrarıdır. Burada enflasyon önemlidir. Çünkü enflasyon, gelir dağılımı ve büyümeye menfi etki eder. Diğer bir sac ayağı finansal istikrar iken, sonuncusu verimliliktir. Bunların üçünden biri aksasa sacın ayakta duramadığı gibi büyüme de durur." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de kişi başı milli gelirinin 10 bin 500 dolar olduğunu aktaran Başçı, "Amerika'da bu rakam 48 bin 400 dolar. Milli gelirimiz Amerika'nın yüzde 21'ine denk geliyor. Bunun yanında son senelerde ivme yakalayan Güney Kore'de kişi başı milli gelir 22 bin 800 dolar. Yani bizim 2 katımız." dedi. Türkiye'nin ekonomide 30 sene kaybettiğini belirten Merkez Bankası Başkanı, şunları kaydetti:

"Enflasyonda her 10 puan ilave büyümeden çeyrek puan alır. Yani ülkemiz, yüzde 50 enflasyon yerine yüzde 5 enflasyonu tuttursa büyüme 1 puan daha fazla olacaktı. Milli gelir ise 15 bin dolar olacaktı. Evet, yitirdiğimiz 30 seneden dolayı büyüme ve gelirde kayba uğradık. Güney Kore bizim için hakikaten iyi bir örnek. Bu ülkenin performansını yakalamak için bunalımları önlemeli; yapısal reformlar ile verimliliği ve rekabeti artırmalıyız. Dünya Ekonomi Forumu bir araştırma yaptı. 144 ülke rekabet gücü bakımından sıralandı. Burada 1 numara İsviçre. Türkiye geçen senelerde 60. sıralarda idi. 2011'de 59'dan 43. sıraya geldik. 43 iyi değil çünkü Türkiye bir G 20 ülkesi. Ekonomide ilk 20'ye giriyor, rekabetçilikte niye girmesin. 43. sırada olmak ülkeye yakışmıyor."

Erdem Başçı, rekabeti ve verimliliği artırma adına altyapı, eğitim ile istihdam gibi alanlarda atılması gereken önemli adımlar olduğunu da belirtti. Türkiye'nin 2023 için önemli hedefler koyduğunu anlatan Başçı, şöyle devam etti:

"2023 hakikaten önemli bir tarih. Çok iddialı hedefler söz konusu. Kişi başı milli gelirde 10 bin 500 dolardan 25 bin dolara gelmek için neler yapılmalı diye incelemelerimiz oldu. Gördük ki Türkiye fiyat istikrarı ile giderse, finansal istikrar sürerse 25 bin dolara ulaşırız. Kişi başı milli gelir yüzde 4 artar, dolayısıyla toplam büyüme yüzde 5 olur. Çünkü yüzde 1 nüfus artışı olur. Yüzde 5 de normal büyüme olur. Biz, bunu yüzde 6-7 yapabilir miyiz, yaparız. Yapısal reformları yapar, verimliliği ve iş hayatının etkinliğini artırıcı reformları hayata geçirirsek 25 bin doları aşarız."

Başçı, Güney Kore'nin 10 senede yaptığı atılımı Türkiye'nin gelecek 10 senede yapabileceğine işaret etti. Bunun için fiyat istikrarı, finansal istikrar ve verimliliğin olması gerektiğini sözlerine ekledi.

"AŞIRI BORÇLANMANIN ÖNÜNE GEÇMEK GEREKİYOR"

Paneli izleyenlerin bunalıma karşı devletlerin ne gibi tedbirler alması gerektiğinin sorması üzerine Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Aşırı borçlanmanın önüne geçmek gerekiyor. Çünkü borçlanma başımızı derde sokar." cevabını verdi. Karşılıksız çek uygulamasının arttığına temas edilmesi üzerine ise Başçı, "Hapis cezaları kalktıktan sonra karşılıksız çeklerde artış oldu. Buna karşı yeni bir uygulamamız var. Burada ödenen ve ödenmeyen çekler kayda girecek. Bu arzu edilen, ilgili diğer taraflarla paylaşılacak. Bu yönde çalışmalar var. Bitirilecek. Benim ödediğim de ödemediğim çekler de görülecek." dedi.
Kaynak: cha