Rusya’nın enerji devi Gazprom Neft, merkezi hükümeti by-pass ederek Kuzey Irak yönetimi ile doğrudan petrol anlaşması imzaladı. İki ayrı alanda petrol üretimine başlayacak Gazprom Neft, doğrudan bölgeye giriş yapan dördüncü uluslar arası şirket oldu. Daha önce de Fransız Total, Amerikan Chevron ve Exxon Mobil bölgede petrol üretim ihaleleri almıştı.

Gazprom Neft’ten yapılan açıklamada şirketin iki ayrı anlaşma imzaladığı belirtildi. Garmian petrol alanında Rus şirketin yüzde 40’lık hissesi olacak. Kanada merkezli WesternZagros’un da yüzde 40 hissesi bulunuyor.

İkinci anlaşma ise Şakal bölgesinde. Rus şirketin yüzde 80 hissesinin olacağı ikinci bölgede, Kürt Bölgesel Yönetimi’nin de yüzde 20 payı var. Toplam 3,6 milyar Restbet varil rezerv olduğu öngörülen alanlar için Rusya’nın 150 milyon dolardan fazla yatırım yapması planlanıyor.

Gazprom Neft Genel Direktör Yardımcısı Vadim Yakovlev konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Projelerin analizlerinin yapılmasının ardından petrol çıkarımı açısından uygun bulundu. Gazprom Neft, Kürdistan Bölgesini jeolojik çalışmalar ve petrol üretimi açısından çok verimli bir bölge olarak değerlendiriyor.” dedi.

Kuzey Irak Kürt Yönetimi kendi kontratları ile ilgili yabancı şirketlerle doğrudan görüşme hakkı olduğunu savunuyor.

Şubat ayında yaptığı açıklamada da Yakovlev, Irak’tan yıllık 2,5 milyon ton petrol satışı yapabileceklerini ifade etmişti.

Gazprom Neft, Türkiye’den TPAO’nun da ortak olduğu Badra bölgesinde de ihale almıştı. Ocak 2011’de imzalanan anlaşmaya göre Gazprom Neft’in yüzde 30 ortak olduğu projede, Güney Kore şirketi Kogas’ın yüzde 22,5, Malezya şirketi Petronas’ın yüzde 15, TPAO’nun yüzde 7,5 ortaklığı bulunuyor. Kasım ayında bölgede sondaj çalışmalarına başlandı.
Kaynak: cha