Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 1 Ekim 2012 itibariyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)'nna kote şirketler tarafından, Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun hazırladığı Elektronik Genel Kurul Bilişim Sistemi (EKGS)'nin kullanılmaya başlanacağını açıkladı.

Bakan Yıldırım'ın ilk olarak 15 Haziran'da İzmir'de düzenlenen Elektronik Apostil Uluslararası İzmir Forumu'nda dikkat çektiği EKGS uygulamaya giriyor. Yıldırım, 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle Türkiye'de artık şirketlerin bütün işlemlerinin elektronik ortamda güvenli e-imzalı yapılabilmesinin mümkün hale geldiğini, dijital şirket hayalinin gerçeğe dönüştüğünü belirtti. Borsaya kote şirketlerin önemli işlemlerinden biri olan genel kurul toplantıları, Türk Ticaret Kanunu'na göre artık elektronik ortamda yapılmak zorunda. Yıldırım, "Artık şirketlerin genel kurulları dijital ortamda yapılabilecek. Borsaya kote şirketler içinse bu bir zorunluluk. Bu sistem, ülkemizin yabancı sermaye ve uluslararası yatırım ortamı açısından cazibesini arttıracaktır." dedi. Bu durumda söz konusu şirketlerin kurumsal yönetim etkinliğinin artacağını belirten Bakan Yıldırım, sistemin Türk şirketlerinin uluslararası alanda rekabet gücünü de arttıracağını belirterek şunları söyledi: "EGKS, ülkemizde kurumsal yönetim ilkelerine uyum ve ortaklık haklarının sınır ötesi kullanımını önemli ölçüde kolaylaştıracak şekilde tasarlanmış olup ortaklar ve İMKB'ye kote şirketler arasında artan bilgi alışverişi, şeffaflık ve uluslararası mevzuatla uyum gösteren yapısı sayesinde borsaya kote şirketlerimizin, ülkemizin iş yapma ve yatırım ortamının küresel çapta yatırımcılar açısından cazip hale gelmesine katkı sağlayacaktır." açıklamasında bulundu.

Bakan Binali Yıldırım, sistemin yeni Türk Ticaret Kanunu'nu sayesinde uygulamaya koyulduğunu hatırlattı. Kanunun kazandırdığı en büyük yeniliklerden birinin dijital şirket olduğunu ifade eden Yıldırım, "Şirketin kendi hissedarı, çalışanı, tedarikçileri, diğer şirketler ve devletle olan ilişkilerinin tamamen elektronik ortamda yürütülmesini sağlayan dijital şirketin en kritik unsurları güvenli elektronik imza, zaman damgası ve kayıtlı elektronik posta olacak." dedi. Güvenli elektronik imza ve zaman damgasının en önemli uygulama alanlarından birinin, borsaya kote şirketler için zorunlu hale getirilen, diğer şirketler içinse seçmeli olan, elektronik ortamdaki genel kurullar olduğunu vurguladı. Bunun önünü açacak EKGS'nin diğer ülkelere örnek olacağını belirten Yıldırım, "Ülkemizin yabancı sermaye açısından cazibesini arttırmaya doğrudan katkıda bulunacak bu sistemle tüm yabancı sermayeli şirketlerin ortakları, Türkiye’den alacakları bir elektronik imzayla şirketlerinin genel kuruluna dünyanın herhangi bir yerinden katılabilecek. Yabancı sermayeli şirketlerde şimdiye kadar ortağın oyunu doğrudan kullanamamasından kaynaklanan güç boşluğu sorunu, vekalet zincirlerinden kaynaklanan sıkıntıların hepsi sona ermiştir. Artık yabancı sermayeli şirketlerdeki pay sahipleri, Türkiye'deki elektronik sertifika hizmet sağlayıcılardan ya pasaport numaraları veya geçici kimlik numaralarıyla alacakları güvenli bir elektronik imzayla genel kurul toplantısına dilediği yerden katılarak oyunu doğrudan kendisi kullanıp şirket yönetimine etkin olarak katılabilecektir. Türkiye, sermaye piyasaları açısından bilişim teknolojilerini kullanarak dünyaya örnek olacak son derece başarılı, ilk ve tek uygulamaya imza atmıştır." dedi.
Kaynak: cha