Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, hükümet olarak kapsayıcı bir kalkınma anlayışından yana olduklarını, 30 ilde uygulanan Sosyal Destek Programı’nın (SODES) bunun en güzel hamlesi olduğunu söyledi.

Bakan Cevdet Yılmaz, 2.Sosyal Destek Programı İyi Örnekler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, ‘Küçük Dokunuşlar, Gerçekleşen Hayaller’ sloganıyla yola çıkılan SODES’in genişleyerek ve daha fazla insanın hayatına anlam katarak yoluna devam ettiğini belirtti. Programda temel hedeflerinin; yoksulluk kültürünü önlemeye çalışmak, her bir insanı değer olarak kabul edip onlara kendilerini ifade edecekleri, becerilerini geliştirip yeteneklerini açığa çıkartacakları fırsatlar sunmak olduğunu dile getiren Yılmaz, bu kapsamda, sosyal içerme, istihdam, kültür, sanat ve spor alanlarındaki projelerin desteklendiğini kaydetti.

Hükümet olarak kapsayıcı bir kalkınma anlayışını benimsediklerine işaret eden Bakan Yılmaz, “SODES bu anlayışın en güzel hamlesidir. Her şeyden önce program insan odaklıdır. Biz bunu çok önemsiyoruz. İnsanın potansiyelini harekete geçirmek, insanların yeni fırsatlarla tanışmasını sağlamak bizim en önemli amacımız, toplam rakamlar içinde bireylerin eriyip gitmesini istemiyoruz. SODES insanların hayatlarını değen önemli bir programdır. Buradaki amacımız hiçbir insanın dışlanmış hissetmemesidir. Her bir ferdin bu toplum içinde bir ailenin ferdi olarak görmesidir.” dedi.

Programın 2023 hedefleriyle birebir bağlantılı olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: “Ülkemiz özellikle son 10 yılda ciddi bir atılım yaptı. Milli gelir 3’e, kişi başına gelir 3’e katlandı. Çok önemli atılımlar yapıldı. Fakat şimdi bu iş oldu-bitti dersek tuzağa düşmüş oluruz. Türkiye belirli bir yere geldi ama daha gitmesi gereken epey bir mesafe vardır. İçinde bulunduğumuz yerden çok daha iyi noktaya taşımaya çalışmalıyız. İhracat, milli geliri artırmak, bölgeler arası daha az bir yere taşımak lazım. Bütün bu hedeflere ulaşmak için kapsayıcı kalkınmaya gerek var. Sadece dar bir kesim üzerinden 2023 hedeflerine yürüyemeyiz. Bütün kesimlerin potansiyelini harekete geçirerek bu hedefe yürüyebiliriz. SODES bu anlamda bu hedefleri gerçekleştirmek için çok önemli bir projedir. Program beşeri sermayeyi güçlendiriyor. Sosyal ihtiyaçların yerinde tespiti ve karşılanmasını sağlıyor. Bütün bu özellikleriyle rutin kamu programlarından ayrılıyor. Ben bunu çok önemsiyorum. Kamu kurumu da uygulasa, kendi projesini uyguluyor. Biz ‘şunu yapın’ diye dayatmıyoruz. Valiliğimiz aracılığıyla kendi sorunları tarif etmelerini, kendi çözüm önerilerini istiyoruz. Biz buna destek oluyoruz. Havuzda en iyilerini tespit ediyoruz. Uygulamayı da yerel düzeye bırakıyoruz.”

Cevdet Yılmaz, programın sahibinin bölge insanı olduğunu belirtti. Yılmaz, “Bu yönüyle SODES yaklaşım biçimlerimizi de değiştiriyor. Çözümleri hep dışarıdan beklediğimiz sürece kalkınmayı gerçek anlamda başaramayız. Her birimiz kendimizi sürecin bir parçasını görmeliyiz. Bizim dışımızda bir hareket değil bu kalkınma. Hep birlikte başaracağımız bir süreçtir. Bu anlamda programın önemli katkılar sunduğunu düşünüyorum. Sayın başbakan çok büyük bütçeler ayırdı projeye. Ve gerçekten kılcal damarlara inen sosyal bir program oluyor.” dedi. Programın bu yıl da devam ettiğini anlatan Yılmaz, önümüzdeki senelerde de sürdürmeyi planladıklarını ifade etti.

Düzenlenen konferansta başarılı konuşarak iyi uygulamaları tanıtmayı planladıklarını dile getiren Yılmaz, başarılı çalışmaları ödüllendirerek motivasyonu artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Malatya Valisi Vasip Şahin de Malatya’nın SODES programından en fazla yararlanan kent olduğuna dikkat çekti. İki yıldır program kapsamında en fazla projesi kabul edilen ilin Malatya olduğunu belirten Şahin, SODES’in önümüzdeki yıllarda da devam etmesini beklediklerini ifade etti. Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz, illerde başarılı olan projeler için il temsilcilerini ödüllendirdi.
Kaynak: cha