Alışveriş merkezlerinin (AVM) ciroları 2012 ilk 6 ayında yüzde 15 artarak 23 milyar lira oldu. Ciroda senenin tamamı için öngörülen 48 milyar liralık hedefin aşılacağı ve 50 milyar liraya ulaşılacağı tahmin ediliyor.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi'nin 2012 ilk yarı bulguları basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda AVM yatırımlarının arttığına işaret eden AYD Başkanı Hakan Kodal, "Şu an ülkede toplam 309 AVM bulunuyor. Alana yaplan 35 milyar dolar yatırımın 12 milyar doları dışarıdan geliyor." dedi. Kodal, yılın ilk 6 ayında 15 AVM ile 500 bin metrekare alanın sektöre eklendiğini, kiralanabilir alanın da 8,1 metrekareyi bulduğunu açıkladı.

Toplam 307 AVM'den 102'sinin İstanbul'da 207'sinin Anadolu'da olduğunu belirten Kodal'ın aktardığı verilere göre şu an 52 ilde alışveriş merkezi bulunuyor. 2012 ilk 6 ayında AVM ciroları yüzde 15 arttı. Harcamalarda ilk sırayı yüzde 18 ile giyim aldı. Ardından yüzde 16 ile ayakkabı, yüzde 14 ile yiyecek, yüzde 12'şer payla market ve teknoloji geldi.

Haziran ayında İstanbul Shopping Fest'in de katkıları ile 2011'e oranla cirolarda yüzde 17 artış görüldü. Bu ayda harcamalarda yüzde 18'er payla giyim ve teknoloji birinci oldu. Onu yüzde 17 ile ayakkabı, yüzde 15 ile yiyecek takip etti. Bu dilimde yabancıların kredi kartı harcamaları yüzde 66'yı buldu. Türkiye'den tüketicilerin kredi kartı harcamaları da 15 seviyelerinde kaldı. Bu harcamalar, İstanbul'da belli akslarda kümelendi.

2011'de AVM cirolarının 39 milyar lira olduğuna işaret eden Kodal, "2012 için ciro hedefi 48,5 milyar lira. Bunun anadolu tarafı 26,5 milyar lira, İstanbul tarafı da 22 milyar lira. Ama bizler, bu 48,5 milyar lira hedefinin aşılacağını ciroda 50 milyar liraya varılacağını öngörüyoruz." ifadelerini kullandı. Kodal, Türkiye'de ikinci yarıda 25 AVM'nin daha açılacağını açıkladı. Bu mekanlarda kiralanabilir alanın 8,8 milyon metrekareye dayanacağını dile getirdi.

İlk 6 ayda ziyaretçi adedinin 706 milyara denk geldiğine temas eden AYD Başkanı, sene sonu için belirlenen 1,5 milyar ziyaretçi hedefinin aşılacağını savundu. AVM Endeksi 2012 ilk yarı bulgularını değerlendiren Hakan Kodal, şunları kaydetti:

        "Sıcaklara, İstanbul Shoppng Fest ile indirimlere bağlı olarak İstanbul ve Anadolu ciro endeksi bağlamında iki tarafta ciddi ivme var. AVM için 2012 ilk yarıda cirolar yüzde 15 arttı. Hedefimiz yüzde 10 seviyeleri idi, öngörülerimiz aşıldı. Alanda büyüme Anadolu ağırlıklı devam ediyor. Son açılan AVM'lerin daha büyük olduğunu belirtmeliyiz. Olmayan yerlere doğru gidiyor. Ciro artışları devam ediyor."

        "AVM YATIRIMLARINDA ARZU EDİLEN RANDIMANI YAKALAYAMADIK"

        AVM yatırımlarında arzu edilen randımanı yakalayamadıklarından dert yanan Kodal, burada 3 senedir önemli bir aşama alınamadığından yakındı. Gazetecilerin "AVM yatırımlarının üçte biri uluslararası sermaye, burada bir oynama olur mu? Burada fonlar etkin bir rol oynar mı?" sorularını ise şöyle cevapladı:

        "Dünyada uluslararası fonların yatırıma iştahı kapandı. Son 3 senede kayda değer bir şey yok. Ama daha evvel yapılan yabancı yatırımları devam ediyor. Yani uluslararası sermayenin yatırımları aynı paralelde üçte bir oranında devam Betebet ediyor. Diğer yandan Türkiye iç ve dış yatırımcılardan ilgi görüyor. Uzun vadede bu oran artacaktır. Bir konsolidasyon büyüme de söz konusu olacak. Şu an büyüme mevcut büyümeye paralel devam ediyor."

        Kodal, "Satın almalar ya da yatırımlar hangi ülkelerden gelecek" sorusuna şu karşılığı verdi:

        "Uluslararası yatırımcıların ilgileri İstanbul'da da İstanbul dışında da kümeleniyor. Fakat daha evvel Türk Ticaret Kanunu konut maliklerine ve kiracılarına barınmada korumalar getirildi. Bu sınırlamalar ticari gayrimenkulü de içeriyordu. Bu sınırlamalar sıkıntılara sebep oluyordu. Dünyanın hiçbir yerinde firmaların kontratlarına sınırlamalar getirilmiyordu. Ticari gayrimenkulde böyle bir hata vardı, eğer giderilmeseydi Türkiye'de böyle biryatırım göremeyecektik."

        AYD Başkan Yardımcısı Hulusi Bengü de Kodal'ın cevabına ek olarak, "Türkiye'de çok yakında önemli satın almalar duyulabilir. 3 senedir ciddi bir yoğunluk yoktu, Türk Ticaret Kanunu'nda kiralarla ilgili problem vardı, bu 8 sene ertelendi. Bunun sonucunda yabancı yatırımcının iştahı artacak. Yani ilerleyen günlerde ciddi satın almalar duyabiliriz." dedi.
Kaynak: cha