Genel anesteziyi kısaca bilinçsizliğin kontrollü hali olarak tanımlamak mümkündür.Dişhekimliğinde genel anestezi altında diş tedavileri, korkan veya sistemik durumu nedeniyle tedavi yapılamayan çocuk ve erişkin hastaların tedavisinde 1900 lü yılların başından itibaren yapılmaktadır.

SEDASYON VEYA GENEL ANESTEZİ ALTINDA DİŞ TEDAVİLERİNİN YAPILDIĞI DURUMLAR:
--Fiziksel engelli çocuklarda,
--Mental ( zihinsel ) engelli çocuklarda,
--Restoratif veya cerrahi tedaviye ihtiyacı olan ; ancak akut enfeksiyon, anatomik varyasyonlar veya alerji nedeniyle lokal anestezi kullanılamayan çocuklarda veya erişkinlerde,
--Acil tedaviye ihtiyacı olmasına rağmen kooperasyon ( iletişim ) kurulamayan çocuk veya erişkinlerde,
--Biberon çürüğü veya erken çocukluk çağı çürükleri adı verilen yaygın çürüklere sahip küçük yaştaki çocuklarda,
--Genel anestezi yapıldığı takdirde tıbbi risklerin azalacağı ( bazı sistemik rahatsızlıklar gibi ) vakalarda,
--Herhangi bir nedenle ( uzak yerde oturulması, allerjik reaksiyon riski vb. ) tedavilerin tek seansta yapılması gereken çocuklarda.

Genel anestezi ile dental tedavi yapılması ,tüm işlemlerin tek seansta gerçekleşmesi aile ve çocuğun tedavi sürecinde yıpranmasını engeller. Küçük yaştaki çocukların kontrolsüz olarak yaptıkları ani hareketler sonucu oluşabilecek yaralanma riski ortadan kaldırılır. Kontrollü çalışma sahası sayesinde tedavinin tüm aşamaları özellikle kooperasyon güçlüğü olan küçük çocuklarda ideal bir şekilde tamamlanabilmektedir.

Çocuklar operasyon sonrası hiç ağrı hissetmezler.Çekim yapılması gereken durumlarda genel anestezi ile beraber lokal anestezi uygulaması da yapılır.Sadece çok küçük yaştaki çocuklar operasyon sonrasında farkına vardıkları lokal anesteziye bağlı bu uyuşuklu hissinden ya da diş çekiminin yapıldığı boşluktan dolayı rahatsız olabilirler.

Genel anestezi günü anestezi uzmanı, operasyon öncesinde çocuğunuzu son bir kez daha muayene edecektir. Diş hekiminiz size oparasyonun süresi ve yapılacaklar hakkında son bilgileri verir. Daha sonra çocuğunuza ağız yoluyla veya rektal yoldan ( fitil şeklinde ) bir ilaç verilerek rahatlaması sağlanır. Bu sayede çocuğunuz yanınızdan ayrılıp işlemler için ameliyathaneye alınırken son derece rahat olacak ve bu kısımları hatırlamayacaktır.,

İşlem süresi çocuğun ağız içerisinde yapılacak işlemlere bağlı olarak değişkenlikler gösterir. Ortalama süre 1-3 saattir. Burada hatırlanması gereken çocuğun ameliyathaneye alınır alınmaz diş tedavi işlemlerinin hemen başlamadığıdır. Diş tedavi işlemleri öncesinde ve sonrasında toplamda yaklaşık yarım saat kadar sürebilen çocuğun hazırlanması aşaması olmaktadır. İşlem sonrasında yaklaşık 1-2 saat kadar gözlem altında tutulmakta ve daha sonra taburcu işlemleri gerçekleştirilmektedir.

İşlem sırasında kullanılan anestezik ajanlar çocuğun yaşına , kilosuna, ve yapılacak işlemlerin süresine göre verilmektedir. Günümüzde kullanılan yeni anestezi ilaçları sayesinde , işlem süresinin uzaması herhangi bir olumsuz etki yaratmamaktadır.

Genel anestezi uygulanacak olan günde, işlem öncesi en az 6 saatlik sürede herhangi birşey yenilmemiş ve içilmemiş olmalıdır.
Çocuğun genel anesteziye alınabilmesi için gribal enfeksiyon gibi herhangi bir enfeksiyon geçirmiyor olması gerekmektedir.
Birçok aile diş fırçalama eğitimini vermek için genel anestezi altında diş tedavilerinin yapılmasını beklemektedir.Ancak doğru olan bu işleme karar verildiği andan itibaren çocuğun dişlerini çok iyi fırçalamasını sağlamaktır. Çünkü bu sayede diş çürükleri azalmasa da dişeti rahatsızlıklarını geçirecek ve bu sayade tedaviler sırasında çocuğun dişetlerinde kanamalar olmayacaktır. Unutulmamalıdır ki ; dişetlerindeki kanama operasyon süresini arttıran en önemli etkendir.